Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na východe Slovenska otvorili chodník k mohylám starším ako egyptské pyramídy
Zdielať na

Na východe Slovenska otvorili chodník k mohylám starším ako egyptské pyramídy

BRESTOV / Na prvý pohľad vyzerajú ako nenápadné kopce v lesoch, no za sebou majú 5 000-ročnú históriu a sú dokonca staršie ako egyptské pyramídy. Hovoríme o pravekých mohylách. Keďže ide o pomerne vysoké objekty hlboko v lese, s nakrúcaním pomohli redaktorke kone.

Mohyly sú fenoménom hlavne na východnom Slovensku. Vybrať sa za nimi znamená šľapať poriadne do kopca. Sú totiž spájané s neskorou dobou kamennou a ľudia vtedy žili na vyvýšeninách, pretože tam bolo najteplejšie. 

Pred 5 000 rokmi by ste v terajšom lese žiadny les nenašli. Boli tam lúky a pasienky a žili tam pastieri, ktorí chovali dobytok. Mŕtvych pochovávali pod mohylovými násypmi. Každá mohyla je teda hrob. Mali výšku okolo piatich metrov a ich priemer bol asi 15 metrov. Hovoríme o kultúre východoslovenských mohýl. "Je to pomenovanie, ktoré do vedeckej praxe uviedol prof. Vojtech Budinský Krička. Sú tam zvyčajne pochovaní muži, buď je to symbolický hrob. V Brestove sme v hrobovej jame pri výskume našli sme aj zvyšky dlhých kostí ľudského jedinca," povedala archeologička z Vihorlatského múzea v Humennom Ivana STrakošová.

Nad Humenným je dokopy jedenásť mohýl. Súčasťou rituálu pochovávania bolo aj rozsypovanie zvyškov kamenných nádob do násypu. Bolo to čosi ako posmrtný dar. "Na každom črepe boli odtlačky šnúry. Preto Vojtek Budinský Krička to nazval ľud šnúrovej keramiky," uviedol amatérsky historik a značkár Michal Kirschner. 

V humenskom okrese sú ďalšie mohyly v katastroch Topoľovky, Dlhého nad Cirochou, pri Udavskom a severnejšie v oblasti Bardejova. Nad Humenným otvorili turistický chodník k Brestovským mohylám. 

Východ je na historické pamiatky bohatý. Len nedávno tam objavili vzácne prilby. 

Súvisiace články