Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
PPA pod zámienkou šetrenia zlúčila niektoré pobočky. Farmári sa sťažujú, cestujú ďalej a drahšie
Zdielať na

PPA pod zámienkou šetrenia zlúčila niektoré pobočky. Farmári sa sťažujú, cestujú ďalej a drahšie

KRIVANY / Malí farmári z dedín v okrese Sabinov sa búria proti novým opatreniam Pôdohospodárskej platobnej agentúry. Nepáči sa im, že pod zámienkou šetrenia preložila niektoré okresy pod iné pobočky. Tí zo Sabinova budú namiesto do 30 kilometrov vzdialeného Prešova cestovať po novom do Popradu a tí z Bardejova to budú mať ešte ďalej. Farmári, ktorí dennodenne od skorého rána behajú okolo oviec či dobytka odkazujú, že na takéto byrokratické výlety nemajú čas ani peniaze.

Marcel István z Krivian hovorí, je to drina, no stádo 120 oviec je jeho všetko. Hnevá ho byrokracia a najnovšie rozhodnutie Pôdohospodárskej platobnej agentúry, ktorá ich preložila z pobočky v Prešove do Popradu. Nie je v tom sám.

Drobní farmári od hornej Torysy sú nahnevaní. Mnohí farmárčia iba preto, že to je ich koníček. Dotácie ich často zachránia, aby vôbec prežili. "Od apríla do októbra žijem zo syra, ktorý predám a v zime žijem z dotácií. Keď kúpim seno za dva a pol tisíc tak potom na jar predám za dva a pol tisíc jahňatá, takže zimu robím zadarmo," povedal István. 

Pôdohospodárska platobná agentúra odpovedala cestou ministerstva pôdohospodárstva. Tvrdí, že od septembra zracionalizovala sieť svojich pracovísk. Tri zanikli a niektoré okresy preložili pod iné pobočky. "Cieľom opatrenia je znižovanie administratívnej záťaže v oblasti priamych podpôr a kontroly na mieste a zvýšenie efektívnosti využívania verejných zdrojov," povedala štátna radkyňa ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Zuzana Peiger Ačjaková. 

Poľnohospodári tvrdia, že prichádzajú o čas i o peniaze

Väčšina drobných farmárov nemá na to, aby zaplatila nejakú pracovnú silu. Mnohí navyše majú ešte svoje iné zamestnanie. Hnevajú sa, že agentúra ide šetriť a oni pritom majú platiť viac. 

Nemrzia ich len kilometre navyše, ale aj stratený čas. Ovciam či dobytku sa musia venovať od rána do večera. Behanie po úradoch im komplikuje život. Z Poľnohospodárskej agentúry im odkazujú, že môžu využiť alternatívne formy komunikácie napríklad tú elektronickú.  Podľa farmárov ale fyzický podpis potrebujú a v elektronike nie je zdatný každý. "Chcú nás znechutiť, aby sme sa úplne prestali venovať tomu, o čo máme záujem," uviedol farmár Ján Girašek. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy