Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Nočné lety vrtuľníkov znepokojovali obyvateľov Liptova. Záhadu nevyriešilo ani ministerstvo
Zdielať na

Nočné lety vrtuľníkov znepokojovali obyvateľov Liptova. Záhadu nevyriešilo ani ministerstvo

RUŽOMBEROK / Obyvateľov Ružomberka a Liptovského Mikuláša znepokojujú vrtuľníky, ktoré sa v ostatných dňoch objavili nad Liptovom. Lietajú vždy po zotmení, neraz ich ľudia počuli aj okolo polnoci. Šíria sa rôzne teórie, niektoré sú poriadne bizarné.

Niektorých vrtuľníky lietajúce nad mestami znepokojujú, iným len vadí, že ich budia zo spánku. "Aktuálne nemáme žiadny večerný ani nočný výcvik v uvedenej lokalite. V priestoroch Akadémie ozbrojených síl pristáli v uplynulých dňoch naše vrtuľníky UH-60M Black Hawk, čo súviselo s cvičením Slovenský štít, avšak výhradne počas dňa," uviedla hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková. 

Ďalšiu stopu v pátraní po záhadných vrtuľníkoch nám poskytla stránka žilinského letiska. Opakovane tu upozorňujú obyvateľov regiónu na nočné výcvikové lety. Ide o vrtuľníky súkromnej spoločnosti.

Ako nám potvrdilo jej vedenie, práve oni lietajú v ostatných dňoch aj nad Liptovom. "Vykonávame výcvikové lety na zvýšenie kvalifikácie posádok. Niektoré úlohy sa musia cvičiť iba v nočných hodinách. Snažíme sa vyhýbať zastavaným oblastiam a dodržujeme minimálnu predpísanú výšku. Na vykonávanú činnosť máme všetky potrebné povolenia Dopravného úradu Slovenskej republiky na vykonávanie leteckých prác a na vykonávanie leteckého výcviku. Tento typ výcviku, lety v noci, nie je príliš častý, ale vyskytuje sa," uvádza sa vo vyjadrení Utair Europa.

Miesta výcvikov sa snažia meniť, hluk s tým spojený ale nedokážu nijako eliminovať. Dobrou správou je, že plánujú lietať už len do konca mesiaca. "Predbežne plánujeme lietať ešte v dňoch 21.9. a potom od 24.9 do 26.9.2018, teda celkom štyri dni. Ak počasie dovolí," dodáva Utair Europa. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy