Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Nobelovky na Harvarde. Tieto výskumy by ste nečakali
Zdielať na

Nobelovky na Harvarde. Tieto výskumy by ste nečakali

CAMBRIDGE / Na Harvardovej univerzite sa konala poriadna oslava. Zišli sa tam stovky vedátorov, aby si užili každoročné udeľovanie zábavných ocenení. Za výskumy, ktoré na prvé, niekedy aj druhé počutie pôsobia až humorne.

Na takejto ceremónii už takmer tri desaťročia oceňujú výskumy, ktoré vás najprv rozosmejú, potom vás prinútia sa zamyslieť. Sú to totiž úplne vážne myslené veci. Výsledky alebo použité metódy však môžu pôsobiť naozaj úsmevne. Veď aj organizátori hovoria, že Ig Nobelova cena je aj ocenením originálneho spôsobu myslenia. 

Tohtoročná cena bola napríklad aj za medicínu. Dostali ju lekári, ktorí vytvorili 3D model ciest, ktorými zvyčajne putujú obličkové kamene. A zistili, že sily pôsobiace pri jazde dráhy, naozaj môžu urýchliť vypudenie obličkového kameňa. Pri jazde na zadnom vozíku bola úspešnosť až 64 percent. 

Ig Nobelovu cenu za antropológiu zasa získal vedecký tím, ktorý sa ponevieral po zoologických záhradách a nenápadne sledoval návštevníkov i šimpanzov v klietkach.  A takto prefíkane zistil, že šimpanzy napodobňujú ľudí rovnako často a rovnako dobre, ako ľudia napodobňujú šimpanzov. Znie to bizarne, ale je to súčasť výskumu komunikácie medzi rôznymi živočíšnymi druhmi. 

Ocenenia za rôzne prínosy a výskumy

Japonského vedca na ceremónii ocenili za prínos ku zdravotníckemu vzdelávaniu. Našiel totiž spôsob, ako sa dá robiť kolonoskopia posediačky.  A ako správny priekopník vedy, to ako prvý vyskúšal sám na sebe. Chcel to aj podrobnejšie popísať, no organizátori ceremónie majú pomerne kruté pravidlo - hovoriť môžeš maximálne minútu, potom na teba pošleme znudené dievčatko. 

Skupina vedcov dostala cenu za výskum, pri ktorom zisťovali, či pomôže, keď sa zamestnanci vyzúria na voodoo bábike nepríjemného, odporného, hnusného šéfa. Keďže bitie šéfov a pichanie špendlíkov do nich je nezákonné, je to celkom dobrá alternatíva. A vraj to aj celkom funguje, keď vás šéf vytočí.  

Ďalšie ocenenia dostal napríklad výskum, pri ktorom vedci zistili, že väčšina ľudí nečíta návody na použitie. Spomenúť môžeme aj cenu za biológiu, ktorú dostal ju tím vedcov, ktorý dokázal, že odborníci na víno vedia pomocou čuchu spoľahlivo identifikovať, či sa v pohári vína nachádza jedna mucha. 

Všetci ocenení okrem nehynúcej slávy a dobrej zábavy získali aj finančné ocenenie - 10 biliónov dolárov.  Vyzerá to parádne, ale tie doláre sú zimbabwianske. Majú hodnotu len pár centov. 

Pozrite si reportáž o vedeckom oskarovi za unikátne dielo: 

Súvisiace články