Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Nová smernica o ochrane autorských práv. Fotka z futbalu vás môže vyjsť draho
Zdielať na

Nová smernica o ochrane autorských práv. Fotka z futbalu vás môže vyjsť draho

BRATISLAVA / Párky, pivo a selfiečko z tribúny nesmie chýbať k zážitku typického športového fanúšika. Lenže, urobiť si fotografiu, či krátke video zo športového podujatia, môže byť čoskoro protizákonné.

Poslanci Európskeho parlamentu v stredu schválili smernicu o ochrane autorských práv na internete, ktorá hovorí aj o ochrane organizátorov športových podujatí. Je to napísané pomerne zložito a nejednoznačne, no v koneselfiečnom dôsledku to podľa niektorých poslancov jednoducho znamená, že perfektnú fotku zo zápasu Ligy majstrov, či Svetového pohára, v budúcnosti neurobíme. V opačnom prípade by nám hrozila pokuta, či súd. "Problém je, že ak tam bude vidieť kúsok zápasu, organizátor by ich mohol postihovať, alebo žiadať zaplatiť," uviedol Branislav Škripek, Európski konzervatívci a reformisti.. "Preto som aj ja hlasoval proti. Len, bohužiaľ, bolo nás málo. Na poslednú chvíľu to tam niekto dodal," poznamenal Richard Sulík, Európski konzervatívci a reformisti.

​Predkladatelia pozmeňujúceho návrhu sa bránia, že nie je namierený proti fanúšikom, ale proti spoločnostiam, ktoré systém tvrdo zneužívali. Napríklad stávkovým kanceláriám. Jedna z nich podľa hovorcu parlamentu Johna Schranza láka ľudí na registráciu práve pod zámienkou, že tam môžu sledovať prenosy jednotlivých zápasov zadarmo. Na ich vysielanie ale nemá licenciu.

Text, ktorý prešiel hlasovaním poslancov je ale napísaný tak nejednoznačne, že podľa mnohých sa dá vysvetliť aj tak, aj tak. "Ak je tam nejaká nejednoznačná definícia, určite je ju potrebné upraviť v trialógu. Určite nie je zámerom veci komplikovať. Zámerom je posilniť autorské práva tvorcov ako spisovateľov, hudobníkov, novinárov a na druhej strane nájsť aj kompromis medzi zachovaním prístupu k internetu. Na športových podujatiach nevidím dôvod, aby boli zmenené podmienky," informoval Ivan Štefanec, Európska ľudová strana. 

Otázne zostáva, na akom výklade tohto článku sa nakoniec zákonodarcovia dohodnú. V každom prípade sa o tejto smernici ešte bude hovoriť zrejme dlho. Okrem športových selfiečiek, totiž prináša zásadné zmeny aj pre sociálne siete, internetové vyhľadávače či webové stránky, ktoré by mali niesť zodpovednosť aj za to, čo na ne nahrajú ich návštevníci.

​Zákon o autorských právach sa môže vysvetliť rôzne. Pozrite si aj nasledujúcu reportáž:

Súvisiace články