Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
NASA testuje špeciálny štít, ktorý pomôže pristáť ľuďom na Marse
Zdielať na

NASA testuje špeciálny štít, ktorý pomôže pristáť ľuďom na Marse

NOVÉ MEXIKO / NASA testuje ďalšiu technickú novinku, ktorá by mala pomôcť ľudskej posádke pristáť na Marse. Do vesmíru vyslali špeciálny tepelný štít, ktorý má kozmickú loď aj astronautov ochrániť pred zhorením v atmosfére červenej planéty.

Nový tepelný štít z rúk odborníkov z NASA je navrhnutý v tvare dáždnika, ktorý sa roztvorí vo vesmíre a môže tak ochrániť väčší priestor, ako doterajšie štíty. "Tepelné štíty boli doteraz nehybné. Tento má však výhodu, že sa dá zložiť a vďaka tomu ho môžeme umiestniť aj v obmedzenom raketovom priestore. Takto jednoducho ho dostaneme do vesmíru, kde ho následne môžeme použiť," vysvetlil Brandon Smith riaditeľ projektu. 

Technologickú novinku so skratkou ADEPT testovali najskôr v špeciálne upravenom tuneli. Po úspešnej skúške ho vzali na kozmodrom v Novom Mexiku, kde si štít už vyskúšal aj skutočné podmienky letu do vesmíru. "Raketa vyštartovala a keď dosiahne výšku 100-120 km nad zemou tak z nej zariadenie vystrelí, a mali by potom spolu pristáť na Zemi. My potom zistíme v akom je stave," pokračoval Smith. 

Tento tepelný štít je dôležitou časťou prípravy misie na Mars. Prvý raz by mal ísť na červenú planétu o dva roky, kedy NASA chystá poslať nové výskumné vozidlo na skúmanie stôp možného života. Hlavnú úlohu by však mal zohrať v roku 2033, kedy by na Marse mala pristáť ľudská posádka. Štít by mal ochrániť pristávací modul pred zhorením v atmosfére planéty.

Pozrite si reportáž, v ktorej uvidíte unikátnu zbierku slovenských televízorov: 

Súvisiace články