Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Násilie a nejasná budúcnosť. Dosiahli sme najsmutnejší rok ľudstva, tvrdia analytici
Zdielať na

Násilie a nejasná budúcnosť. Dosiahli sme najsmutnejší rok ľudstva, tvrdia analytici

BRATISLAVA / Násilie, politické roztržky, neistá budúcnosť. Žijeme v temných časoch. Tieto slová uviedol denník New York Times. Uvádza nimi novú štúdiu o stave emócií nášho sveta. Od roku 2005 ju každý rok robí spoločnosť pre výskum verejnej mienky Gallup. A tohtoročné výsledky sú najhoršie.

Výskumníci merajú nehmotné veci, ktoré tradičné ekonomické ukazovatele, ako je hrubý domáci produkt, nedokážu zachytiť. Vyspovedali viac ako 154 tisíc ľudí vo vyše 145-ich krajinách. Boli to veľmi jednoduché otázky - Cítili ste sa včera odpočinutý? Smiali ste sa včera? Dozvedeli ste sa niečo zaujímavé?

Alebo z iného konca: Zažili ste včera fyzickú bolesť? Zažili ste včera smútok? Zažili ste včera hnev? Na základe jednoduchých odpovedí áno - nie potom vypracovali index pozitívnych a negatívnych zážitkov. A ukázalo sa, že vlani mal svet dosť zlý pocit. Od začiatku meraní ten zlý pocit alebo nálada vo svete stále stúpa. 

Prečo sme smutnejší? 

Známa sociologička Silvia Porubänová. "Myslí si, že je to následok globalizácie, zmenšenia sveta. Ešte pred rokmi sa medzi ľudí dostali len tie najzávažnejšie veci, dnes môžu ľudia cez sociálne siete zdieľa náladu s kýmkoľvek na svete." Je pritom dokázaný fakt, že zlá nálada je vyložene nákazlivá. Šíri sa veľmi rýchlo.

"Ľudia horšie interpretujú lepšie životné podmienky, ktoré majú dnes. Kedysi to bolo výrazne horšie, ale ľudia boli šťastnejší," vysvetľuje Porubänová. Toto samozrejme neplatí pre krajiny, v ktorých ľudia naozaj majú dôvody cítiť sa zle. Vidno to aj v tomto rebríčku štátov, v ktorých ľudia najčastejšie hovorili o negatívnych pocitoch. Na vrchole sú tie, v ktorých zúria ozbrojené konflikty.

Menej je viac 

Toto je pre zmenu opačný pohľad, rebríček krajín podľa toho, ako málo ľudia hovorili o negatívnych pocitoch alebo zažívali zlé veci. Neznamená to však, že tam je raj na zemi. V pozitívnych emóciách a zážitkoch kraľujú krajiny Južnej Ameriky, jedinou výnimkou v prvej päťke je Kanada.

A tak to bolo v podstate vždy. Juhoameričania si rozhodne nežijú tak dobre, ako napríklad my, aspoň veľká väčšina, no napriek tomu sa vedia zo života tešiť. "Pocit šťastia nesúvisí s HDP. Južné národy si vedia urobiť život krajším, sú zvyknutí čeliť problémom, ktoré prichádzajú," tvrdí sociologička. 

Spomínaný výskum ukazuje, že pozitívny pocit vo svete síce vlani mierne klesol, ale ako vidno, drží sa na relatívne stabilnej úrovni. Aspoň v tomto sa ľudstvo nezhoršuje. Budeme sa zrejme musieť ešte dlho učiť, aby sme svet okolo sveta videli aspoň trochu pozitívnejšie.

Pozrite si archívnu reportáž o sociálnych sieťach a depresiách. obe spolu veľmi súvisia: 

Súvisiace články