Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
My sa chceme opáliť, oni vybieliť. Bieliace krémy predstavujú veľké riziko
Zdielať na

My sa chceme opáliť, oni vybieliť. Bieliace krémy predstavujú veľké riziko

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Hoci sa Európania snažia nachytať počas leta čo najviac slnečných lúčov a mnohí chcú byť čo najtmavší, v niektorých krajinách to tak nie je a obyvatelia vyhľadávajú kozmetické prostriedky na vybielenie kože. Aj napriek tomu, že mnohé prípravky sú zdraviu škodlivé, dopyt po nich rastie najmä v ázijských a afrických krajinách.

Tohtoročná štúdia skúmala užívanie kozmetiky, ktorá zosvetľuje farbu kože a je jednou z najpredávanejších na indickom trhu. Viac ako polovica účastníkov priznala, že produkty používa a jedným z hlavných dôvodov je práve ich propagácia v médiách. Približne polovica z opýtaných túžila produkt vyskúšať práve preto, že ho videla v reklame. Dopyt po zosvetľujúcej kozmetike narastá a v roku 2017 vyniesla zisk okolo 18 miliard dolárov. 

"V mnohých krajinách, obzvlášť v Ázii, bola farba kože dlho vnímaná ako znak sociálnej triedy," povedala, podľa idnes.cz, Evelyn Nakano Glennová z Kalifornskej univerzity. "V súvislosti so západným kolonializmom v 18. a 19. storočí sa stal bielym odtieň kože Európanov symbolom vyššieho statusu," dodala. 

Medzi krajiny, v ktorých prevláda popularita "bieliacej kozmetiky" patrí Thajsko. Podľa štúdie spoločnosti Nielsen sú prípravky populárne aj napriek tomu, že spôsobujú zdravotné komplikácie. Z účastníkov až 17 percent uznalo, že zaznamenalo nepriaznivé vedľajšie účinky, avšak len tri percentá následne vyhľadali lekársku pomoc. Medzi nepriaznivé efekty prípravkov patria rôzne druhy ekzémov, kožných zápalov alebo hyperpigmentácia. 

Japonský výrobca krémov, spoločnosť Kanebo musela uhradiť 18 000 ženám škody, ktoré spôsobil ich krém. Ženám sa na tele začali objavovať biele škvrny, ktoré spôsobili bieliace chemikálie rhododenol. 

Svetová zdravotná organizácia (WHO) upozorňuje tiež na to, že na internete sú dostupné mnohé bieliace prípravky, ktoré obsahujú ortuť. Jej používanie v kozmetických prípravkoch zakazuje Európska únia a aj mnohé africké krajiny. Anorganická ortuť škodí predovšetkým pečeni. Okrem toho spôsobuje vyrážky na koži, jej zjazvenie alebo zníženú schopnosť brániť sa infekciám. 

Slnečné lúče ale môžu byť naozaj nebezpečné:

Súvisiace články