Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Chudnutie vo vyššom veku vám dá zabrať viac. Čo bráni strate hmotnosti?
Zdielať na

Chudnutie vo vyššom veku vám dá zabrať viac. Čo bráni strate hmotnosti?

Archívna reportáž

RÍM / Chudnúť nie ja jednoduché, to potvrdia mnohí, ktorí sa kedykoľvek snažili zhodiť pár kilogramov alebo viac. V istom veku, teda najmä v dospelosti a v starobe, je chudnutie doslova heroický výkon. Štúdie ukazujú, že aj aktívnym ľuďom po tridsiatke nahrádza časť svalovej hmoty tukové tkanivo. Čo sa to deje s telom?

Každých desať rokov sa prehlbuje jav, pri ktorom dochádza k "stukovateniu", teda k javu, pri ktorom svalovú hmotu nahrádza tukové tkanivo. Svaly spotrebovávajú viac kalórii ako tuk, preto menej svalovej hmoty znamená, že organizmus prechádza na pomalší metabolizmus a teda, potrebuje menej kalórií. 

U starších ľudí, ktorí majú vo zvyku viac sedieť dochádza k úbytku svalovej hmoty a zároveň tak prijímajú viac kalórií, čo vedie k priberaniu na váhe. 

Svoju úlohu v tomto procese zohrávajú aj všadeprítomné hormóny. Menopauza neznamená len pokles hladiny estrogénu, ale celej ženskej hormonálnej výbavy, čo veľmi často vedie k zvyšovaniu váhy vzhľadom na zmeny bazálneho metabolizmu. Rovnako to platí aj pri poklese hladiny testosterónu u mužov. U oboch pohlaví teda spomalenie bazálneho metabolizmu a redukciu svalovej hmoty vyvoláva pokles hladiny hormónov.

Zmeny váhy v priebehu desaťročí podľa zistení štúdie, ktoré publikovali v talianskom denníku Corriere della Sera, vedie k tomu, že sa mení celý metabolizmus človeka. Podľa nich 60-ročný muž, ktorý dnes váži 90 kilogramov, no počas života vážil aj 130 kilogramov, potrebuje menej kalórií za deň ako niekto, kto nikdy nemal nadváhu. Ak strácame tuk, organizmus si začne myslieť, že prichádza kríza, preto sa snaží uchovávať kalórie a prechádza na úsporný režim. 

Čo robiť?

Udržiavaním svalstva môžeme prispieť k urýchleniu metabolizmu alebo aspoň mierne kompenzovať jeho pokles. Vhodná je telesná aktivita s ohľadom na zdravotný stav. Dobré je tiež konzumovať viac proteínov, no nie viac kalórií. Malo by ale ísť aj o rastlinné proteíny. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články