Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Pre neznesiteľný zápach nemohli otvoriť ani okná. Kauza čistička má svoj koniec
Zdielať na

Pre neznesiteľný zápach nemohli otvoriť ani okná. Kauza čistička má svoj koniec

GEMERSKÁ POLOMA / Z miestnej čističky odpadových vôd sa šíril neznesiteľný zápach, obyvatelia si nemohli ani len otvoriť okná. Fotografie sme odniesli na Okresný úrad - odbor starostlivosti o životné prostredie, ktorý začal problém riešiť. Až po odvysielaní našej reportáže sa veci pohli.

Okolie čističky je vyčistené, steny sú vymaľované a obec prijala aj ďalšie opatrenia. "Opätovne vyzývame nepripojené domácnosti, aby sa na kanalizáciu
pripojili a v blízkej budúcnosti zvažujeme aj kontroly žúmp a spôsob nakladania s odpadovými vodami," vyhlásila zástupkyňa starostu Ivana Antalová. To znamená, že obyvatelia, ktorí sa do kanalizácie nepripoja,  budú musieť zdokladovať akou spoločnosťou a kam vyvážajú svoju žumpu. Vinníka, ktorý načierno prečerpal žumpu do kanála je ťažké nájsť. 

Keď sa to opláchne, v tom okamihu miznú aj všetky posledné stopy po možnom vinníkovi. Zápach sa z čističky začal šíriť po tom, keď niekto načierno prečerpal svoju žumpu do kanalizácie. "Zistilo sa, že k napeneniu došlo z dôvodu jednorázového nadmerného vypustenia občanmi Gemerskej Polomy," povedal Stanislav Lukáč, vedúci odboru starostlivosti o životné prostredie. 

Obec musí zabezpečiť aj spoluprácu s dodávateľom technológie, aby prípadné opätovné vypenenie dokázala okamžite riešiť. "Nedošlo k znečisteniu vôd ani k havarijnému stavu,  čo sa týka rieky Slanej boli prijaté opatrenia na mieste, aby sa vyhlo takémuto stavu do budúcna," pokračoval Lukáč.  

Obyvateľom obce musia len dúfať, že tento problém sa už opakovať nebude. "V prípade, že situácia sa bude opakovať, obec môže dostať pokutu
minimálne 2000 eur," dodal na záver vedúci odboru.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy