Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Doktori si nechávajú preplácať fiktívne preventívne prehliadky. Robí to aj ten váš?
Zdielať na

Doktori si nechávajú preplácať fiktívne preventívne prehliadky. Robí to aj ten váš?

Zdroj: ISIFA

BRATISLAVA / Absolvovanie preventívnej prehliadky u lekára môže zabrániť rozšíreniu choroby, či dokonca zachrániť život. Zdravotné poisťovne preto na ne zvyknú svojich klientov pozývať a robia to dokonca aj niektorí doktori. A kým jedny sa snažia poctivo robiť si svoju robotu, nájdu sa aj takí, ktorým pravdepodobne o zdravie pacienta až tak nejde. Od poisťovní si nechávajú preplácať preventívne prehliadky, ktoré nikdy nevykonali.

V niektorých prípadoch doktori zanedbali laboratórne vyšetrenia, ktoré majú byť súčasťou preventívnej prehliadky v tých horších prípadoch preventívku neurobili vôbec, ale peniaze si od poisťovne vypýtali. "Zhruba 105 000 preventívnych prehliadok nebolo vykonaných správne," uviedol Matej Štepiansky, hovorca ZP Dôvera. Vo väčšine z týchto prípadov doktori neurobili laboratórne vyšetrenia, ktoré majú byť súčasťou preventívnej prehliadky. Čo je horšie, našli sa aj takí, ktorí preventívku neurobili vôbec ale peniaze si od poisťovne vypýtali. "Zatiaľ sa nám potvrdilo 700 preventívnych prehliadok v celkovej hodnote 12 000 eur," povedal Matej Štepiansky.

"Protokol s najvyšším finančným postihom vo výške viac ako 15 000 eur bol uzatvorený v Prešovskom kraji. V tomto konkrétnom prípade lekárka vykázala 836 preventívnych prehliadok, ktoré boli fiktívne a v plnom rozsahu zamietnuté," informovala Viktória Vasilenková, hovorkyňa VšZP.

Bojovať proti takýmto praktikám vedia pomôcť aj samotní pacienti. "Snažíme sa zvyšovať povedomie poistencov o tom, na čo majú nárok a sem patrí aj možnosť overiť si v účte poistenca, či za neho vykazuje lekár výkony, ktoré absolvoval," povedal Matej Neuman hovorca ZP Union. Túto možnosť už ponúka každá poisťovňa. Úplne najlepšie ale človek spraví, ak na preventívne prehliadky bude pravidelne chodiť, pretože aj keď sme na tom, na Slovensku, už o čosi lepšie stále na ne nechodí dosť ľudí. Na preventívnu prehliadku má pacient nárok každé 2 roky. Napriek tomu, ju využíva iba tretina dospelej populácie na Slovensku. "Čim skôr prídeme na konkrétne ochorenie, tým väčšiu šancu má pacient dlhšie žiť. A takisto kvalitu života. Napríklad, keď rakovinu hrubého čreva zachytíme počas preventívnej prehliadky, tak nemusí absolvovať ani chemoterapiu," dodala praktická lekárka Jana Bendová.  Naopak keď príde keď už má bolesti, väčšinou už je neskoro. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy