Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Poisťovňa preplatí tretinu nákladov na kúpele. Analytik nadšený nie je
Zdielať na

Poisťovňa preplatí tretinu nákladov na kúpele. Analytik nadšený nie je

BRATISLAVA / Všeobecná zdravotná poisťovňa zavádza novinku. Od prvého júla preplatí poistencom až tretinu nákladov zdravotnej starostlivosti na dva liečebno-preventívne programy v kúpeľoch. Desaťdňové pobyty sú určené pre ľudí trpiacich obezitou a bolesťami chrbta, ktorí nespĺňajú podmienky na plnú úhradu zo zdravotného poistenia. Analytik ústretovosť poisťovne ale kritizuje.

"Dohodli sme sa s poisťovňou na dvoch programoch. Prvý je zameraný na obezitu a druhý na zdravý chrbát," informuje predsedníčka ASK Janka Zálešáková. Oba liečebno-preventívne programy nepodliehajú žiadnemu predbežnému schvaľovaniu zo strany poisťovne. Kliknete na webovú stránku kúpeľov, dohodnete termín a zaplatíte plnú sumu a až následne na to požiadate zdravotnú poisťovňu o spätnú úhradu nákladov.

"Všeobecná zdravotná poisťovňa bude svojim poistencom preplácať tretinu nákladov na liečebno-preventívne programy Obezita a Zdravý chrbát. Od vybraných kúpeľov dostanú poistenci VšZP aj ďalšiu 12-percentnú zľavu na stravu a ubytovanie," vysvetľuje hovorkyňa VŠZP Viktória Vasilenková. 

Pri 10-dňovom pobyte v celkovej výške zhruba 600 eur tak poisťovňa vráti poistencovi zhruba 100 eur. Absolvovať takýto pobyt môže poistenec raz ročne.

"Neviem či urobili a majú odhady analýzy hodnoty za peniaze. Pretože možno ak by dali viac peňazí špecialistovi, fyzioterapeutovi alebo všeobecnému a venoval by sa mu viac než 10 dní možno by bola prevencia účinnejšia," uviedol analytik INEKO Dušan Zachar. Otázne rovnako je či bez schvaľovacieho procesu nebude záujemcov priveľa.

"Jedno euro investované do prevencie šetrí 4 eurá vynaložené na liečbu chronických ochorení," povedala Vasilenková. Nadváhou trpia na Slovensku až dve tretiny obyvateľstva. Program Obezita je určený poistencom, ktorí majú viac ako 18 rokov, sú obézni, majú vysoký tlak a poruchu metabolizmu tukov a cukrov.

"Zdravý chrbát môžu využiť poistenci s opakujúcimi sa funkčnými ochoreniami chrbtice, ktoré obmedzujú ich každodenné aktivity, v posledných dvoch rokoch sa na tieto bolesti liečili, ale nespĺňajú podmienky na úhradu kúpeľnej liečby z verejného zdravotného poistenia," upresňuje hovorkyňa VšZP. "Neviem, či nejde len o úradnícke rozhodnutie od stola, možno politické rozhodnutie, pretože skutočne mi to nepríde, že peniaze prinesú aj výsledky. Aký to bude mat skutočný osoh pre pacienta?" pýta sa analytik.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy