Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Chcú postrekovať polia chemikáliami, včelári bijú na poplach
Zdielať na

Chcú postrekovať polia chemikáliami, včelári bijú na poplach

NITRA / V okolí Golianova vznikla napätá situácia. Včelári sa báli o svoje včely, pretože im vraj hrozila takmer istá smrť. Poľnohospodári totiž plánovali robiť chemický postrek počas dňa. A práve vtedy sú včely na kvetoch repky olejnej. Poľnohospodári napokon prisľúbili, že to budú riešiť inak.

V okolí je zhruba 20 včelárov s 265 včelími rodinami. Farmári budú robiť chemický postrek, na poliach s repkou olejnou dva dni. "Budeme ju postrekovať Mospilanom proti škodcom a Pictorom na hubové choroby," vysvetľuje agronóm Peter Opálený. Podľa včelárov, poľnohospodári mali robiť postrek počas dňa. "Mal by sa vykonávať od 7.00 hodiny rána do večerných hodín," dodáva Pavol Lehoťák zo Zväzu včelárov.

Práve v tomto je však obrovský problém. Včely, majú teraz takzvanú hlavnú znášku repky olejnej a cez deň lietajú na jej kvety. "Včely, ak budú zasiahnuté, môžu do pár dní zahynúť," tvrdí Lehoťák. V úľoch ich síce môžu cez deň zatvoriť ale maximálne na tri až štyri hodiny. "Včely nie sú sliepky, nedajú sa zavrieť, teda dajú sa zavrieť, ale len na určité obdobie, nie na dva dni," vysvetľuje Lehoťák.

Ohrozených je aj napríklad 12 včelích rodín, ktoré má pán Tomáš neďaleko miesta, kde sa chystajú robiť postrek. "Zatvoriť ich je jednoduché, len to, čo by sa stalo potom by bolo katastrofálne," hovorí včelár Tomáš Mistrík. "Potrebujú aj lietať, potrebujú aj nejakú vodu a aj nejaký nektár, takže preto je to nebezpečné ich zatvárať, môžu zahynúť," tvrdí Lehoťák. Zástupcovia zväzu včelárov sa preto snažili dohodnúť s agronómom družstva a dozvedeli sa vraj toto: "On to bude vykonávať cez deň, pretože nebude platiť prácu ľudí nadčas," hovorí Lehoťák, ale agronóm Opálený: "To tvrdenie nie je pravdivé. Budeme striekať ráno a vo večerných hodinách."

Skontaktovali sme sa aj s majiteľom družstva. Mimo kamery nám povedal, že polia majú aj v iných dedinách a na včely ohľad berú. Myslí si, že problém nastal v komunikácii s agronómom. Prisľúbil nám, že postrek budú napokon vykonávať s noci. Včelári nám povedali, že takéto problémy riešia každoročne aj v iných oblastiach. "Komunikujeme s družstvami, aby postrek bol vo večerných hodinách a zväčša sa nám to darí," priznáva Lehoťák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy