Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
V záhrade si vysadil raj. Na jednom strome rastú jablká s hruškami
Zdielať na

V záhrade si vysadil raj. Na jednom strome rastú jablká s hruškami

HORNÁ PORUBA / Úkaz, ktorý by prekvapil mnohých záhradkárov, v Hornej Poruby pri Ilave, v záhrade pána Jozefa Tomana, to ale nie je nič nezvyčajné. Na jabloni mu rastú nielen jablká, ale aj hrušky a naopak. Na jednom strome má dokonca viac ako desať rôznych odrôd.

Pán Jozef Toman štepí stromy vo vlastnej záhrade. Podarili sa mu nevídané veci. Na jednom strome sa urodilo viac ako 10 druhov hrušiek a dokonca aj jablká. "Na prvom strome sú jablká a hrušky a na tom druhom hrušky a k tomu jablká. To je opačné garde," povedal ovocinár Jozef Toman. "Je to zaujímavé. S takým veľkým počtom som sa ešte nestretol. Ale keď sa mu to darí, treba ho pochváliť," dodal Ivan Hričovský, odborník v oblasti ovocinárstva a záhradníctva. 

Na jednom strome rastú po boku jablká a hrušky a darí sa im. "Tu mám na jednom konári aj tri druhy. Dá sa to, konár vyrastie a ja kopuláciou naštepím ďalší druh. Samozrejme, kým je dlhý konár," vysvetlil Jozef Toman. Na jeho stromoch nájdete aj odrody, ktoré sa vyskytujú len zriedkavo. "Dozrievajú postupne podľa sort a podľa toho si ich môžu deti a dospelí oberať, lebo postupne dozrievajú. Strom sa preto menej vysiľuje," dodal ovocinár. 

Ďalšou z rarít je aj strom na ktorom rastú slivky spoločne s marhuľami. "Marhule už nie sú. Ale do vedľajšieho konára som naštepil slivku," opísal Jozef Toman. Jeho ovocná záhrada je plná prekvapení. Čo strom, to netradičné spojenie. 

Pozrite si aj reportáž o potravinovej sebestačnosti Slovenska:

Súvisiace články