Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Sinice sú nielen na štyroch slovenských kúpaliskách, ale aj v mori
Zdielať na

Sinice sú nielen na štyroch slovenských kúpaliskách, ale aj v mori

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Pre súčasné horúčavy sa v teplej vode jazier množia nepríjemné sinice a iné mikroorganizmy. Aktuálne ich na Slovensku zistili na štyroch kúpaliskách. Problémové sú stojaté vody, najmenej rizikové sú prúdiace rieky alebo moria. Ale siniciam sa neubránia ani tie. Baltské more je nimi zanesené už vyše týždňa. V iných moriach však číhajú aj iné potvory - večerné romantické kúpanie môže skončiť dočasným oslepnutím.

Sinice sa zvyčajne objavujú v stojatých vodách pri dlhodobejších horúčavách aké sú práve teraz. Výnimkou nie sú ani moria. Lekár a cestovateľ Ľuboš Fellner hovorí: "V Baltickom mori sú sinice, čo už dávno nebolo."

Sinice rozoznáte dosť ľahko. Menšie koncentrácie zistíte v priebehu štvrťhodinky.  "Dáte do priehľadnej fľaše vodu, necháte 15 min. na slnku a ak sú v nej sinice, vytvorí sa na hladine zelenkavý povlak, ktorý pripomína posekané ihličie alebo zelenú krupicu," hovorí Jana Kaššová, hovorkyňa ÚVZ SR.

Sinice môžu spôsobiť alergické reakcie, alebo po prehltnutí tráviace ťažkosti. To sa týka bežných zdravých ľudí. Pri niektorých ochoreniach však môžu sinice spôsobiť smrť.

V našich stojatých vodách sa však môžu objaviť aj iné potvory. V tomto čase sa napríklad prekročenie mikrobiologických ukazovateľov kvality vody na kúpanie zo vzoriek spred týždňa preukázalo na 4 slovenských kúpaliskách: Termálne kúpalisko Horné Saliby, Kúpalisko MŠK ISKRA Petržalka, Aquathermal Senec a Oravice I.
"Tie vzorky boli odobraté v predchádzajúcom týždni. Preukázali prekročenie mikrobiologických ukazovateľov. Išlo najmä o črevné enterokoky, kultivovateľné mikroorganizmy, escherichia coli. V bazénoch boli nariadené nápravné opatrenia," hovorí Katarína Nosálová, hovorkyňa RÚVZ SR.

Stojaté vody na Slovensku teda bez rizika nie sú. Slaná morská voda je vcelku bezpečná, môže však skrývať iné nebezpečenstvá. Romantické večerné plávanie môže skončiť veľmi nepríjemne. Napríklad pri stretnutí s medúzami, ktoré vedia nepríjemne popáliť aj celý týždeň.

Najmä v extrémnych letných horúčavách treba kontrolovať všetky ukazovatele vody, aby kúpanie bolo bezpečné:

Súvisiace články