Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Slovensko má nový unikát. Prešovskí vedci vyšľachtili špeciálnu odrodu rumančeka
Zdielať na

Slovensko má nový unikát. Prešovskí vedci vyšľachtili špeciálnu odrodu rumančeka

PREŠOV / Prešovskí vedci majú na svojom konte svetový úspech. Podarilo sa im vyšľachtiť špeciálnu odrodu rumančeka. Má výrazne viac účinných liečivých látok ako rumanček, ktorý sme doteraz poznali. O novo-vyšľachtenú rastlinu už prejavili záujem pestovatelia z rôznych kútov sveta.

Rumanček vyzerá naoko ako každý iný, avšak tento nový typ je šľachtený a potom tri roky skúmaný v nezávislom poľskom centre a napokon ocenený svetovým certifikátom. "Náš cieľ bol, aby sme vyšľachtili taký rumanček, ktorý má vysoký obsah najúčinnejších látok," uviedol Ivan Šalamon, vedec z Prešovskej univerzity. 

Za úspechom stojí práve docent Ivan Šalamon a jeho tím. Vedec, ktorý už v minulosti vyšľachtil špeciálny druh mäty piepornej s vysokým obsahom mentolu, sa výskumu rumančeka venoval 25 rokov. Jedinečnosť rastliny vyšľachtenej vedcami Prešovskej univerzity je daná výrazne vyšším obsahom najúčinnejších liečivých látok. "Má obsah bisabololov od 52 do 57 percent," povedal Ivan Šalamon. Pre porovnanie klasický rumanček má len asi dve alebo tri percentá bisabololu. Na zber novej odrody vymysleli aj špeciálnu metódu zberu nimi navrhnutými kombajnmi.

O novú odrodu rumančeka kamilkového už prejavili záujem pestovatelia z celého sveta. Svoje miesto si nájde nielen v kozmetickom, ale hlavne farmaceutickom priemysle. "Prešovská univerzita je vlastníkom odrody, ktorú môže predávať po celej Európe a vo svete," dodal vedec z Prešovskej univerzity. 

Z novej odrody sa dá hydrodestiláciou získať aj silica s výraznou koncentráciou liečivých látok. Je tekutá a kilo stojí aj cez 1000 eur. Účinky rumančeka poznali už v starom Egypte či v ďalekej histórii Grécka a Ríma. Okrem významných hojivých účinkov rán, odrenín, či popálenín a natiahnutých svalov, prináša úľavu pri zápalových ochoreniach kĺbov a okrem iného množstva ďalších pozitívnych účinkov stimuluje aj činnosť imunitného systému.

Súvisiace články