Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Chorvátsky klenot. Užijete si morský koncert, aj basketbal
Zdielať na

Chorvátsky klenot. Užijete si morský koncert, aj basketbal

ZADAR / Aj keď počas druhej svetovej vojny zbombardovali až 60 percent starého centra Zadaru, v meste sa predsa len zachovali mnohé pamiatky. Dnes si tam dokonca vychutnáte vraj najkrajší západ slnka pri morskom organe. Nechal sa ním uniesť aj majster hororov, Alfred Hitchcock.

Zadar je mesto v severnej Dalmácii, ktorého centrum sa rozprestiera na poloostrove. Celý má približne 75-tisíc obyvateľov, počas sezóny sa s príchodom turistov ich počet zdvojnásobí.

Okrem niekoľkých kilometrov pláží v okolí Zadaru, má čo ponúknuť aj samotné mesto. I keď bolo v minulosti terčom vojen a bitiek o nadvládu, zachovali sa mnohé pamiatky. Napríklad pozostatky rímskeho fóra ako aj symbol mesta Zadar, čiže kostol sv. Donata. "Je to predrománsky kostol a hneď vedľa je kostol sv. Márie a benediktínsky kláštor. Takže na malom mieste je spojená antika s budovami z čias Tita, ktoré boli postavené v 20. storočí." povedala turistická sprievodkyňa Matea Bulić.

Staré mesto obkolesujú mohutné staré hradby, ktoré chránili mesto počas tureckých nájazdov. Do 20. storočia bol Zadar ostrovom. "Keď pominulo turecké nebezpečenstvo, navozili štrk a kamenie a postavili cesty. Takže z ostrova sa stal poloostrov." vysvetlila Matea Bulić. V meste je zároveň najširšia, najdlhšia a najstaršia ulica, a to kalalarga.

Modernou ikonou centra sa v západnej časti stal tzv. morský organ. Postavil ho architekt Nikola Bašič pred 10 rokmi.
"Pod schodmi, a teda pod morskou hladinou, sú zabudované hudobné trúbky. Pri vetre do nich vlny narážajú a vydávajú melódiu," uviedla sprievodkyňa. Vo všeobecnosti platí, že čím väčší je vietor a vlny, tým silnejšie sa melódia ozýva. Domáci, ako aj turisti si na mramorových schodoch užívajú morský koncert.

Po zotmení prídu mnohí k atrakcii zvanej "pozdrav slnku" . Ide o kruh s priemerom 22 metrov s tristo solárnymi panelmi, znázorňujúcimi slnečnú sústavu, a to len pár metrov od morského organu. Po zotmení hra svetla v kombinácii s morskými varhanmi vytvára nezabudnuteľný zážitok zadarskej promenády. "Alfred Hitchkok tu bol v 60-tych rokoch a povedal, že máme najkrajší západ slnka na svete,tak sa príďte presvedčiť," dodala Matea Bulić.

Mesto Zadar nebolo len top európskou destináciou v roku 2016, ale je aj nazývané mestom basketbalu. V uliciach Zadaru je možné stretnúť aj basketbalovú legendou, Ivana Sunaru. On sám tvrdí, že basketbalová téma je u domácich ráno, na obed i večer. "Máme pekný slogan, ktorý je pravdivý a na ktorý sme v Zadare hrdí - Boh stvoril človeka a Zadar basketbal," povedal Ivan Sunara. Basketbalová hviezda v Zadare má za manželku sympatickú Slovenku, pochádzajúcu z Martina. A jeden z jeho synov ide v jeho basketbalových šľapajách. 

Súvisiace články