Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Znečistený vzduch zabije ročne takmer štyri milióny ľudí. Situácia sa len zhoršuje
Zdielať na

Znečistený vzduch zabije ročne takmer štyri milióny ľudí. Situácia sa len zhoršuje

Archívna reportáž

ŽENEVA / Svetová zdravotnícka organizácia prišla s alarmujúcou správou. Až sedem miliónov ľudí po celom svete každoročne umiera v dôsledku znečistenia ovzdušia. Tento údaj sa podľa organizácie za posledných šesť rokov prakticky nezmenil.

Kvalita ovzdušia sa podľa WHO vo vyspelých krajinách síce zlepšuje, no v rozvojových štátoch je situácia stále horšia. Najznečistenejšie je mesto Dillí a egyptské mesto Káhira. Za nimi nasleduje bangladéšska metropola Dháka, Bombaj v Indii, ale aj čínske mesto Peking. 

Deväť z desiatich ľudí podľa najnovších zistení dýchajú znečistený vzduch, alebo vzduch označovaný za veľmi nebezpečný. Hladina kontaminácie pritom závisí od finančných možností vlád v jednotlivých krajinách a na ich ochote proti znečisteniu ovzdušia bojovať. Viac ako 90 percent úmrtí, ku ktorým prispieva aj znečistené ovzdušie pritom pripadá na krajiny s nízkymi či strednými príjmami. Predovšetkým v Ázii a v Afrike. 

Najrýchlejšie rastie znečisťovanie ovzdušia v južnej a v juhovýchodnej Ázii a na Blízkom východe. Naopak, pochvalu od riaditeľky odboru verejného zdravia Marie Neira si získala Čína. "Čínska vláda vyhlásila vojnu znečisteniu ovzdušia a urobila v tomto ohľade veľký pokrok. Boli by sme radi, keby sme teraz videli rovnaký postup v Indii, ktorá vzbudzuje zvlášť veľké obavy," uviedla riaditeľka. 

Aké škodliviny dýchame?

Poletujúci prach obsahuje škodliviny ako sú sulfáty, nitráty či oxid uhoľnatý. Tie prenikajú hlboko do pľúc a do kardiovaskulárneho systému, čím ohrozujú ľudské zdravie. Zhruba štvrtina úmrtí na zlyhanie srdca, mozgovú mŕtvicu či rakovinu pľúc môže mať čo dočinenia aj so znečisteným ovzduším, uvádza sa v správe WHO. 

Ročne sa tak obeťou znečisteného ovzdušia stane 3,8 miliónov ľudí. Prispieva k tomu fakt, že rodiny v chudobných krajinách používajú na varenie a na topenie uhlie, drevo a petrolej. K vonkajšiemu znečisteniu prispievajú emisie z priemyselných podnikov a z dopravy. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články