Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Nielen klasické umenie či trofeje. Obydlie si môžete skrášliť aj skamenelinami, ak máte pár miliónov navyše
Zdielať na

Nielen klasické umenie či trofeje. Obydlie si môžete skrášliť aj skamenelinami, ak máte pár miliónov navyše

PARÍŽ / Túžite po originálnom doplnku a nudia vás obrazy? Skúste porozmýšľať o kostre dinosaura. Každý rok sa draží okolo 5 zrekonštruovaných skeletov. A zberateľmi nie sú iba múzeá či školy. Stále častejšie končia v súkromných zbierkach. Naposledy si dve kostry týchto prehistorických tvorov vydražil jeden zberateľ za viac ako dva milióny eur.

O kostry dinosaurov sa bili dražitelia v aukčnom dome v Paríži. Ten ponúkal takmer 4 metrové pozostatky mladého alosaura a 12 metrového diplodokusa. Obe presiahli milión eur cez milión eur. "Ide o veľmi zriedkavé kúsky. A je o ne veľký záujem. Fosílie nie sú samé o sebe až také ojedinelé, v tomto prípade treba oceniť prácu odborníkov pri ich skladaní. Na jednom z nich pracovali traja ľudia šesť mesiacov na plný úväzok. Opravovali a vkladali doň chýbajúce kúsky, výsledok je obdivuhodný," povedal licitátor Alexandre Giquello. 

Oba dinosaury pôjdu nakoniec jednému dražiteľovi. Aukčný dom však jeho identitu ani štátnu príslušnosť nezverejnil. 140 miliónov rokov staré fosílie však vôbec nemusia byť súčasťou zbierky v múzeu. Solventní dražitelia ich chcú mať jednoducho na svojom pozemku.

Najskôr bol o ne najväčší záujem v Európe a Spojených štátoch, v poslednom období je to Čína. A nejde iba o neznámych milovníkov fosílií. Ich zberateľmi sú aj herci Leonardo di Caprio či Nicolas Cage.

Pozrite si archívne video o jednej z výborne zachovaných fosílií: 

Súvisiace články