Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Búrka poškodila veže obľúbenej turistickej destinácie Taj Mahal
Zdielať na

Búrka poškodila veže obľúbenej turistickej destinácie Taj Mahal

Archívna reportáž

AGRA / Vietor s rýchlosťou až 130 kilometrov za hodinu poškodil veže jednej z brán vari najznámejšej turistickej atrakcie v Indii, Taj Mahal.

Mauzóleum zo 17. storočia, vnímané ako symbol romantickej lásky, láka približne 12 tisíc návštevníkov denne a patrí medzi najpopulárnejšie turistické destinácie na svete. Vietor teraz poškodil minimálne dve štvormetrové veže pri kráľovskom vchode, mieste, ktoré mnohí turisti pri návšteve Taj Mahalu uvidia ako prvé. Druhá poškodená veta sa nachádza na južnej bráne. Úrady už oznámili začiatok opravných prác.

Architektonický skvost dal postaviť mughalský vládca šach Džahan na pamiatku svojej milovanej kráľovnej, Mumtadž Mahal. Komplexná štruktúra pamätníka s bielymi mramorovými kupolami a vežičkami, ktoré sú vykladané polodrahokamami a rezbárskou výzdobou predstavuje to najlepšie z indického mughalského umenia. V ostatných rokoch však bola stavba podľa portálu BBC poškodená, okrem iného aj vplyvom znečisteného prostredia v Agre, ktoré ohrozuje lesk a štruktúru Taj Mahalu.

Pozrite si fotogalériu aktuálneho poškodenia i celkovej krásy Taj Mahal:

Či už historické pamiatky poškodia prírodné sily či ľudská deštrukcia, vždy je to škoda:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy