Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Antonino Vadala zostáva vo väzbe
Zdielať na

Antonino Vadala zostáva vo väzbe

BRATISLAVA / Vo štvrtok popoludní Najvyšší súd v Bratislave zamietol sťažnosť proti väzbe Antonina Vadalu.

"Najvyšší súd, dnes 12.4, sťažnosť vyžiadanej osoby Antonina V. zamietol. Rozhodnutie krajského súdu považuje za zákonné a správne. Najvyšší súd zajtra vráti spis predkladajúcemu súdu, teda Krajskému súdu v Košiciach," informuje Alexandra Važanová z kancelárie Najvyššieho súdu. 

Košická prokuratúra v pondelok doručila Krajskému súdu v Košiciach návrh na vydávaciu väzbu Antonina V. spolu s originálom európskeho zatýkacieho rozkazu a ďalšie potrebné listiny. Súd po verdikte najvyššieho súdu môže o návrhu rozhodovať. "Ak súd vyhovie nášmu návrhu, bude pokračovať predbežné vyšetrovanie prokurátora, v ktorom sa budú vykonávať úkony rozhodujúce pre meritórne rozhodnutie, či sa európsky zatýkací rozkaz vykoná a či bude osoba vydaná,“ povedal hovorca košickej krajskej prokuratúry Milan Filičko.

Antonino V. je v Taliansku stíhaný za trestné činy nezákonného obchodovania s narkotikami a psychotropnými látkami a za účasť na trestnom zoskupení za účelom nezákonného obchodovania s drogami. Podľa obvinenia sa Antonino V. spolčil s inými osobami za účelom nepretržitého páchania trestnej činnosti spočívajúcej v dovoze veľkého množstva kokaínu z Južnej Ameriky. Európsky zatýkací rozkaz bol rozšírený o ďalší skutok spočívajúci v páchaní trestného činu legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Účelom vydávacej väzby, o ktorú žiadame, je zabezpečenie prítomnosti vyžiadanej osoby a zabránenie, aby nedošlo k zmareniu účelu konania o európskom zatýkacom rozkaze.

Taliansky úrad boja proti mafii v roku 2013 informoval slovenskú políciu o tom, že má Antonino Vadala kontakty s najvyššími predstaviteľmi organizovaného zločinu.Dokazuje to  korešpondencia medzi slovenským veľvyslanectvom v Ríme a talianskou organizáciou DIA (Direzione Investigativa Antimafia, hlavný úrad boja proti mafii). Bez ohľadu na to, že slovenské orgány o prepojení Vadalu s mafiou vedeli, Viliam Jasaň zo Smeru, ktorého s Vadalom spája biznis, dostal bezpečnostnú previerku najvyššieho stupňa a stal sa tajomníkom bezpečnostnej rady štátu, konštatuje portál s tým, že Mária Trošková, ktorá s tým istým Vadalom podnikala, sa stala poradkyňou Roberta Fica.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy