Oblačno
25°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Bábätko sa narodilo rodičom 4 roky po ich smrti. Vybojovali si ho starí rodičia
Zdielať na

Bábätko sa narodilo rodičom 4 roky po ich smrti. Vybojovali si ho starí rodičia

Archívna reportáž

PEKING / Náhradnej matke sa narodilo dieťa štyri roky po tom, čo jeho rodičia zomreli pri dopravnej nehode. Zosnulý pár si nechal zmraziť niekoľko embryí, pretože manželia dúfali, žeby mohli mať neskôr dieťa s pomocou umelého oplodnenia. Tragická nehoda im plány zmarila.

Po nehode sa do prípadu vložili rodičia zosnulých manželov a začali bojovať o to, aby im dovolili embryá použiť. Právnu bitku napokon vyhrali. Chlapec sa narodil pred pár mesiacmi náhradnej matke z Laosu, informoval denník The Beijing News. Zároveň popísal, akú zložitú cestu museli jeho starí rodičia absolvovať.

 V dobe nehody boli embryá uložené v nemocnici v Nan-ťingu v špeciálnom kontajneri uloženom v tekutom dusíku pri teplote mínus 196 stupňov. Starých rodičov čakala najprv právna bitka o zverenie embryí, podobný prípad totiž dovtedy čínske súdy neriešili. Keď súd vyhrali, objavili sa ďalšie problémy.

Embryá bolo možné z nemocnice odniesť jedine s tým, že existuje ďalšie zdravotnícke zariadenie, ktoré sa o ne postará. To sa podarilo len ťažko. Navyše, využitie náhradnej matky je v Číne nelegálne, jedinou možnosťou bolo vycestovať.

S pomocou agentúry zaisťujúcej náhradné matky sa rozhodli pre Laos, no žiadna letecká spoločnosť nechcela nádobu s embryami v tekutom dusíku previezť. Napokon teda museli cestovať autom. V Laose vložili odborníci embryo do maternice náhradnej matky a v decembri sa malý Tchien-tchien narodil.

Aby zaistili, že chlapec bude mať čínske občianstvo, náhradná matka vycestovala do Číny, kde porodila. Všetci štyria starí rodičia následne podstúpili testy DNA a dokázali, že dieťa je ich vnukom.

Pozrite si reportáže spojené s problematikou umelého oplodnenia:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy