Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Nenaučili ma zasahovať jemnejšie, bráni sa ochrankár, ktorý ťahal cestujúceho po zemi
Zdielať na

Nenaučili ma zasahovať jemnejšie, bráni sa ochrankár, ktorý ťahal cestujúceho po zemi

Archívna reportáž

CHICAGO / Keď bezpečnostný dôstojník vlani násilím vyviedol pasažiera z lietadla spoločnosti United Airlines a pritom mu ublížil, prišiel o prácu. Teraz žaluje leteckú spoločnosť aj mesto a tvrdí, že ho nenaučili ako uplatniť menšiu silu pri zákroku.

James Long žaluje mesto Chicago ako aj jeho Oddelenie pre aviáciu a jej komisára. Tvrdí, že ho počas tréningu nedostatočne pripravili na použitie sily. O prácu prišiel potom, ako brutálnym spôsobom vlani v apríli vyvliekol z lietadla doktora Davida Dao. Videonahrávka obletela svet a vyvolala medzinárodnú vlnu nevôle. Na medzinárodnom letisku v Chicagu dokonca došlo k protestom a pre spoločnosť United Airlines to bola PR katastrofa. 69-ročného amerického lekára vietnamského pôvodu vyviedli násilím potom, ako 9. apríla počas letu zo Chicaga do Louisville odmietol odovzdať svoje sedadlo zamestnancom leteckej spoločnosti.

Doktor Dao pri zákroku ochrankára prišiel o 2 predné zuby, utrpel zlomeninu nosa a významný otras mozgu. Neskôr sa s leteckou spoločnosťou mimosúdne dohodol na finančom odškodnení v nezverejnenej výške. Spoločnosť sa mu ospravedlnila a zmenila politiku výmien sedadiel na plných letoch. Jamesa Longa prepustili v auguste.

Podľa žaloby Long tvrdí, že letecká spoločnosť musela rátať s tým, že keď zavolá ochrankára, dôjde k "použitiu fyzickej sily". Tvrdí tiež, že i keď absolvoval päťmesačnú prípravu v rámci tréningu policajných nováčikov, nenaučili ho ale "stupňovať silu." Jeho právnik podľa portálu BBC tvrdí, že "nedbanlivosť a zlyhanie pri výcviku viedla k tomu, že pán Long reagoval v eskalujúcej situácii tak ako reagoval. To potom viedlo k strate zamestnania." Mesto sa zatiaľ k žalobe nevyjadrilo.

Problém s nevhodným prístupom k platiacim zákazníkom majú aj ďalšie letecké spoločnosti:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy