Skoro jasno
11°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Boss z východu Róbert Okoličány je na úteku
Zdielať na

Boss z východu Róbert Okoličány je na úteku

BRATISLAVA / V stredu popoludní dostal údajný šéf východoslovenskej mafie doživotný trest, vo štvrtok dopoludnia zverejnilo ministerstvo vnútra po ňom a Jozefovi Leškovi pátranie.

Najvyšší súd v stredu potvrdil v kauze východoslovenskej zločineckej skupiny vedenej Róbertom Okoličánym tri doživotné tresty. Odsedieť si ich za rôzne trestné činy majú okrem samotného šéfa skupiny aj Róbert Nigut a Jaroslav Potučko. Jaroslava Potučka dodali do ústavu na výkon trestu v Košiciach policajti v stredu večer pred 18-tou hodinou.

ministerstvo vnútra

​Róbert Okoličány bol v minulosti osemkrát súdne trestaný, dvakrát neprávoplatne odsúdený na doživotie. Bol uznaný vinným za dve vraždy a jeden pokus o vraždu.

Jednou z najmedializovanejších vrážd Okoličányho skupiny bola vražda konkurenčného bossa Jozefa Estóka. Takmer na deň presne, 23. apríla v roku 2005 Robert Nigut a Jozef Leško vypálili na jeho mercedes 50 nábojov. Strely z Leškovho samopalu ale zasiahli aj nič netušiacu posádku v okoloidúcom aute. Roman Straka utrpel zranenia hlavy, ktorým podľahol. Verdikt si prišla vypočuť aj matka nebohej obete. "Ja sa s tým neviem zmieriť, ešte o to viac, že to bola náhodná smrť človeka mladého. Každú noc zaspávam s tabletkami, a to je 13 rokov. Môj manžel dostal mozgovú príhodu," povedala Ľubica Straková.

noviny.sk

​Ak sa potvrdia informácie, že na doživotie odsúdený predstaviteľ východoslovenského podsvetia Róbert Okoličány nenastúpil do výkonu trestu, lebo ušiel do zahraničia, je to ďalšie hrubé zlyhanie polície. Uvádza sa to v stanovisku podpredsedu opozičnej strany SaS Ľubomíra Galka s tým, že strana v tejto súvislosti vyslovuje podozrenie, že za jeho útekom je podplatenie policajtov. Zároveň liberáli žiadajú dôkladné vyšetrenie tohto prípadu. "Pýtame sa, či existuje v policajnom zbore nejaký funkcionár, ktorý za toto zlyhanie odstúpi z funkcie. Útek Okoličányho je ďalšou silnou indíciou, že organizovaným zločinom je prerastený celý štát a osobitne polícia," vyhlásil Galko. 

Stanovisko polície k jej údajnému pochybeniu v prípade úteku Róberta O.

Podľa § 408 Trestného poriadku súd (predseda senátu) nariaďuje výkon trestu.

Podľa § 408 ods. 1 Trestného poriadku len čo sa rozhodnutie, podľa ktorého sa má vykonať trest odňatia slobody, stalo vykonateľným predseda senátu príslušného súdu ihneď vydá príkaz na zadržanie odsúdeného na účel jeho dodania do výkonu trestu odňatia slobody a zároveň nariadi výkon trestu ...

Podľa § 408 ods. 4 ak odsúdený nenastúpi na výkon trestu v lehote, ktorá mu bola poskytnutá, alebo ak je obava, že ujde, alebo sa bude skrývať, nariadi predseda senátu, aby bol do výkonu trestu dodaný ... Použije sa na príkaz na jeho dodanie do výkonu trestu ustanovenie § 73 Trestného poriadku primerane ...

Podľa § 73 ods. 3 Trestného poriadku zatknutie vykonávajú na podklade príkazu príslušníci Policajného zboru ...

V predmetnej veci poskytujeme nasledovné informácie:

− 17.4.2007 vyšetrovateľ PZ ukončil trestné konanie voči obvinenému Róbertovi O. a spol. návrhom na podanie obžaloby.

− do 11.4.2018 prebiehalo súdne konanie (teda 11 rokov), ktoré s políciou nemá nič spoločné.

− Súdy a ani prokuratúra neoznamujú polícii dátumy pojednávaní a už vôbec nie spôsob akým bude v samotnej veci rozhodnuté.

− Podľa našich informácií malo včera dôjsť k odsúdeniu 13 osôb.

− Včera po skončení pojednávania, na základe proaktívnej žiadosti polície, boli o 14:28 hod. vydané príslušným predsedom senátu príkazy na dodanie do výkonu trestu voči trom osobám, ktoré boli odsúdené na doživotné tresty.

− Od momentu kedy polícia obdržala príkazy mohla začať konať v súlade so zákonom a uvedené osoby na základe príkazu zatknúť.

− Včera o 16:27 hod. polícia zatkla jednu osobu a vykonávajú sa ďalšie opatrenia na zatknutie dvoch osôb, voči ktorým boli príkazy vydané.

Od momentu ako polícia obdržala príkazy zo súdu realizuje všetky potrebné úkony na dodanie odsúdených osôb do výkonu trestu odňatia slobody.

Opätovne sme svedkami nedôvodných útokov voči činnosti polície napriek tomu, že koná len v súlade so zákonom a dokonca proaktívne namiesto príslušných orgánov (súd a prokuratúra).

Opätovne je snaha vytvoriť vo verejnosti obraz o nečinnosti a nezákonnom postupe polície.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy