Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Srbský ultranacionalista Šešelj: Na vojnové zločiny som hrdý, som pripravený ich zopakovať
Zdielať na

Srbský ultranacionalista Šešelj: Na vojnové zločiny som hrdý, som pripravený ich zopakovať

Archívna reportáž

HAAG / Srbský ultranacionalista Vojislav Šešelj v stredu označil verdikt haagskeho tribunálu, ktorý ho odsúdil na 10 rokov, za "nelegálny" a vyhlásil, že je na zločiny, z ktorých ho vinia, hrdý.

"Som hrdý na všetky vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti, ktoré sú mi pripisované, a som pripravený ich zopakovať aj v budúcnosti," povedal Vojislav Šešelj v telefonickom rozhovore pre agentúru Associated Press. Šešelja v stredu odsúdil tribunál OSN v Haagu na desať rokov odňatia slobody, čím čiastočne zvrátil rozhodnutie Medzinárodného trestného tribunálu pre bývalú Juhosláviu, ktorý ho v roku 2016 úplne zbavil obvinení.

Šešelja, ktorý bol v rokoch 1998 až 2000 podpredsedom srbskej vlády, ICTY súdil v súvislosti s vojnovými zločinmi a zločinmi proti ľudskosti, ktorých sa dopustil počas balkánskych vojen v 90. rokoch. V roku 2014 ho prepustili na slobodu zo zdravotných dôvodov, aby mohol v Srbsku podstúpiť liečbu rakoviny, a v marci 2016 ho ICTY dokonca úplne zbavil obvinení.

Podľa žalobcov by však úplné zbavenie viny ohrozilo legitimitu ICTY. Mechanizmus pre medzinárodné trestné tribunály (MICT), ktorý je od 1. januára 2018 nástupníckou organizáciou už medzičasom zrušeného ICTY a Medzinárodného trestného tribunálu pre Rwandu (ICTR), tak Šešeljovi vymeral aspoň desať rokov. Odsedieť si ich však nebude musieť, keďže toľko času už strávil vo vyšetrovacej väzbe.

Šešelj sa ešte pred verdiktom súdu vyjadril, že mu môže byť rozhodnutie MICT ukradnuté. "Verdikt ma nezaujíma. Pôjdem domov a dám si oddych," povedal.

Pozrite si súvisiace archívne reportáže:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy