Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Z policajných skladov zmizlo pol tony marihuany. Myši ju zožrali, tvrdia príslušníci
Zdielať na

Z policajných skladov zmizlo pol tony marihuany. Myši ju zožrali, tvrdia príslušníci

BUENOS AIRES / Počas posledných dvoch rokov zhromaždila polícia vo svojich skladoch v meste Pilar na predmestí Buenos Aires 6000 kilogramov marihuany. Novo prichádzajúci veliteľ ale zistil, že 540 kilogramov chýba. Policajné dôstojníci, ktorí mali zásoby na starosti, vinia zo straty hlodavce - tie vraj mali chýbajúce konope zožrať.

Celý prípad, o ktorom minulý týždeň informoval server argentínskeho denníka El Patagonico, začal už pred rokom, v apríli 2017. Komisár Emilio Porter vtedy preberal od svojho kolegu menom Javier Specia velenie piliarskeho policajného oddelenia. Súčasťou odovzdávania velenia je aj súpis všetkého, čo predchodca svojmu nástupcovi odovzdáva, píše the Guardian

Lenže Specia zoznam nepodpísal, a to v Porterovi vyvolalo podozrenia. Celú záležitosť postúpilo oddelenie pre vnútorné záležitosti, ktoré sa celým prípadom začalo zaoberať a počas uplynulého roka skúmalo jednu položku zo zoznamu za druhou. Následná razie odhalila, že zo šiestich ton zhabanej marihuany chýba 540 kilogramov.

Predvolaní boli traja policajní dôstojníci, ktorí za sklad drog zodpovedali. Ich výpovede sa zhodovali: chýbajúcu marihuanu zožrali myši. Drogy boli v sklade dva roky, čo by znamenalo, že každý deň by hlodavce museli zjesť približne 700 gramov marihuany. Pre porovnanie: podľa odhadov americkej vlády je v typickej marihuanovej cigarete medzi 0,43 až 0,66 gramu "trávy". Toľko marihuany by hlodavce zabilo.

Úrady sa toto tvrdenie policajných dôstojníkov rozhodli vyvrátiť, a preto do skladu vyslali expertov, ktorí mali overiť, či je naozaj možné, že by hlodavce zásoby zožrali.

"Odborníci dospeli k takému záveru, že ak by hlodavci dokázali zjesť také množstvo, mnohé z nich by nepochybne zomreli. Telá mŕtvych myší ale nájdené neboli," píšu vo vyhlásení úrady. Tie už všetkých troch policajtov obvinili z nezákonného zaobchádzania so zabavenými dôkazmi. Dôstojníci ale zatiaľ zostávajú v službe minimálne do ďalšieho vypočutia, ktoré je na programe budúci mesiac.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy