Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Šokujúci objav: Nielen na Zemi máme smetisko, dosiahlo už aj vesmír
Zdielať na
Zaujímavosti

Šokujúci objav: Nielen na Zemi máme smetisko, dosiahlo už aj vesmír

BRATISLAVA / Svetovým dňom letectva a kozmonautiky je od roku 1969 12.apríl. Viaže sa k letu Jurija Alexejeviča Gagarina do vesmíru v roku 1961. Naša planéta je obklopená kúskami rakiet a nepoužívaných satelitov. Odhaduje sa, že na obežnej dráhe v tomto vesmírnom smetisku krúži až sedem tisíc ton odpadu. Britskí vedci prichádzajú s riešením.

Tony odpadu sa vo vesmíre pohybujú rýchlosťou vyše 27 tisíc kilometrov za hodinu. Tento odpad dokáže zničiť satelity, alebo kozmické lode, pritom pri výpočte rýchlosti úlomkov na obežnej dráhe ich hmotnosť nehrá žiadnu rolu. V praxi to znamená, že aj zanedbateľný úlomok kozmického odpadu bude mať pri rovnakých parametroch obežnej dráhy rovnakú rýchlosť, ako niekoľko ton vážiaca vesmírna stanica.

Vedci sa zhodujú, že je potrebné ročne odstrániť z obežnej dráhy minimálne päť kusov veľkého odpadu, aby sa udržal aspoň súčasný stav. Z ich pohľadu ide o časovanú bombu, keďže veľké kusy pri zrážke s inými explodujú a menia sa na veľký oblak ohrozujúcich predmetov.

So zaujímavým nápadom prišli britskí vedci. Vyvinuli harpúnu dlhú jeden a pol metra a navrhli ju tak, aby bola schopná zachytiť a navinúť satelit veľkosti dvojpodlažného autobusu, teda s váhou asi osem ton. Snažia sa tak odvrátiť znepokojujúci stav, ktorý by dnes šokoval aj samotného Jurija Gagarina.

Ak sa čo najskôr nevysporiadame s vesmírnym smetiskom, budeme mať problém. Pozrite si archívne video.

Zdielať na

Súvisiace články