Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Svetovo obľúbený Malý princ oslavuje 75 rokov
Zdielať na

Svetovo obľúbený Malý princ oslavuje 75 rokov

BRATISLAVA / "Skrotiť znamená, vytvoriť si putá. Človek je osamelý aj medzi ľuďmi. Dobre vidíme iba srdcom, to hlavné je očiam neviditeľné". To sú myšlienky z knihy, ktorá sprevádza ľudstvo už celé desaťročia. Malý princ je kniha, ktorú napísal a sám aj ilustroval francúzsky spisovateľ a pilot Antoine de Saint Exupéry.

Práve v piatok uplynulo už 75 rokov odkedy sa kniha Malý princ dostala k čitateľom. Vydali ju 6.apríla 1943 v Spojených štátoch amerických, a pritom sa mohlo celkom ľahko stať, že sa na verejnosť ani nedostane. "Možno by sa stalo, že tento rukopis nikdy nevyjde, pretože on ho nedal vydavateľovi, ale ho priniesol kamarátovi. Vytiahol z tašky rukopis obliaty kávou a zašpinený od popola, a dal mu ho so slovami: Chcel by som ti dať niečo úžasné, ale mám len toto," uviedol obľúbený literárny publicista Milan Buno. 

A práve táto kniha sa stala jednou z najúžasnejších rozprávok v histórii. Malý princ si našiel svojich čitateľov na celom svete. Predalo sa už neuveriteľných, vyše 140 miliónov výtlačkov tejto knihy. A Milan Buno pridáva ďalšie zaujímavé čísla a fakty. "Ide o jedinečnú knihu, ktorá patrí medzi 50 najpredávanejších kníh v histórii. Preložená bola do 250 jazykov a dialektov. Dokonca aj do dialektu TOBA, do ktorého boli preložené iba 2 knihy - Bilblia a Malý princ," vyjadril sa publicista. Slávny spisovateľ sa pri písaní Malého princa nechal inšpirovať iným slávnym spisovateľom. Inšpiroval ho práve Andersen a rozprávka o Malej morskej víle. Tú mu totiž čítala jeho priateľka Anabela keď bol po operácii. Hneď ako sa zotavil, začal písať svoje najslávnejšie dielo.

Napísal ho v období 2. svetovej vojny, po kapitulácii Francúzska, počas svojho pobytu v Spojených štátoch. Príbeh o osamelosti, priateľstve, láske a strate napísal v dobe osobných a zdravotných problémov. Rok po vydaní Malého princa Exupéry tragicky zahynul. Nikdy sa tak nedozvedel, akým slávnym sa jeho dielo stalo. "On tam vložil veľa zo seba. Nielen preto, že je tam postava pilota. Ale tou jedinou ružou, o ktorej píše bola jeho manželka Konsuela," vysvetlil Milan Buno. Exupéry ho venoval svojmu priateľovi Léonovi Werthovi, dospelému človeku. Svoje venovanie ale upresnil, že ho venoval Léonovi, keď bol malým chlapcom.

SITA

​Túto knižku môžu čítať deti i dospelí, a to niekoľkokrát. Je totiž plná metafor, myšlienok, prirovnaní a úvah. Každý si v nej jednoducho nájde to svoje. "V tom je úžasná tá kniha, že nám vždy poskytne určité odpovede. Vnímavý človek si vie odtiaľ vždy vybrať to podstatné," skonštatoval Buno. Malý princ bol spracovaný v rôznych podobách. Od divadelných hier cez filmy, až po balet. O malom princovi vznikli aj dve opery a animovaný seriál. Slovenská speváčka Jana Kirschner má o ňom dokonca aj pieseň "Líška". 

Pozrite si reportáž o odovzdávaní cien  Panta Rhei Awards: 

Súvisiace články