Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Druhý prípad v histórii. Panna bude mať dieťa, ale nejde o zázrak
Zdielať na

Druhý prípad v histórii. Panna bude mať dieťa, ale nejde o zázrak

Archívna reportáž

MANITOBA / Mladá žena sa rozhodla podstúpiť umelé oplodnenie, hoci prirodzenému počatiu vôbec nedala šancu. Nikdy totiž nemala pohlavný styk a podľa svojho tvrdenia je stále panna.

Lauren pochádza z hlboko veriacej komunity v kanadskej Manitobe, píše portál Daily Mail. Už len bozkávanie sa tejto 29-ročnej žene zdalo byť vždy čudné a nemala chuť zájsť ďalej. Navyše, trpí poruchou zvanou hypopituitarizmus, pri ktorej hypofýza neprodukuje dostatok hormónov. To na ňu malo dopad už od detstva a do značnej miery môže porucha ovplyvniť aj schopnosť počať.

Pre hormonálne problémy nastúpila u Lauren puberta oveľa neskôr, ako u jej rovesníkov. Navyše, posmievali sa jej aj pre jej väčšie predné zuby a "plochú" hruď. Vtedy sa u nej začala formovať sociálna úzkosť. Bolo takmer nemožné, aby si našla priateľa medzi miestnymi a na zoznamovacie stránky sa necítila. Absolvovala síce napokon párkrát rande, no ničím ju to neohúrilo.

Lauren sa zmierila s tým, že bude do konca života panna a je tak šťastná, ale priznáva, že občas premýšľa nad tým, aké by to bolo zažiť pohlavný styk.

Panna z Manitoby ale viac, ako po styku, túžila po dieťati a tak sa rozhodla využiť modernú vedu, hoci ju rodina aj priatelia veľmi odhovárali. Dokonca ani lekári neboli z jej panenského počatia nadšení.

Mladá žena sa ale napokon rozhodla pre umelé oplodnenie, vybrala si darcu spermií a v júni čaká svoje prvé dieťa. Nebola to ale jednoduchá cesta. "Najťažšie bolo otehotnieť. Na začiatku mi môj endokrinológ tvrdil, že to nebude možné a budem potrebovať aj darkyňu vajíčka a na umelé oplodnenie miniem desaťtisíce. Bola som z toho naozaj zrútená," priznáva Lauren. Po roku pokusov sa podarilo.

V hlboko religióznej komunite, odkiaľ Lauren pochádza, nie sú z jej materstva nadšení a tvrdia, že by nemala dieťa, kým sa nevydá. Žena však bola dostatočne odhodlaná a tak "dobré rady" nepočúvala.

Pozrite si archívne reportáže o problémoch s plodnosťou a možnom riešení:

Súvisiace články