Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Stonožky či cvrčky. Hmyz bude už čoskoro na tanieri v celej EÚ
Zdielať na

Stonožky či cvrčky. Hmyz bude už čoskoro na tanieri v celej EÚ

BRATISLAVA, BRUSEL / Niektoré druhy hmyzu sú od januára zaradené v Európskej únii medzi takzvané tradičné potraviny tretích krajín. Napríklad cvrčky. A podľa dostupných informácií by sa ešte tento rok mal hmyz stať povoleným jedlom v celej únii, teda aj na Slovensku.

Hmyz ako povolenú potravinu už testujú tri krajiny Európskej únie. A to nielen či by bol oň záujem, ale aj pokiaľ ide o legislatívu. "Francúzsko, Belgicko a Holandsko majú na starosti výskum, čiže v tejto chvíli už skúmajú využitie hmyzu," informuje europoslanec Miroslav Mikolášik. 

Riadia sa pri tom svojimi zákonmi. Témou hmyzu ako jedla sa veľmi intenzívne zaoberá Svetová potravinárska organizácia aj Európska agentúra pre bezpečnosť potravín. Konkrétny návrh legislatívy zatiaľ vyhotovený nie je. "Od 1.1.2018 sa uplatňuje nariadenie Európskej únie, podľa ktorého uplatňuje do kategórie nových potravín aj hmyz, červy a jeho časti," hovorí Jozefína Kaššová z Úradu verejného zdravotníctva. 

Skúsenosti

Zatiaľ čo niekto pri pohľade na škorpióny, tarantuly, húsenice hodvábnika či stonožky len s odporom otočí tvár, u iných predsa len zvíťazí zvedavosť a po tepelnej úprave ochutnajú tieto tvory. "Prvýkrát v živote som ochutnala chrobáka v Mexiku teraz cez Vianoce a dlho som sa odhodlávala. Chutilo to ako nie dobré čipsy," spomína na nevšedný zážitok reportérka TV JOJ Erika Barkolová. 

"V Thajsku som ochutnala červíky, šváby a kobylky. Musím povedať, že to nebol napokon taký zlý zážitok," pridáva sa aj kolega Michal Rybanský. Zdá sa, že napriek tomu, že by sa asi aj na Slovensku možno poniektorí zašli do reštaurácie, kde je jedlom hmyz, tak skoro to asi nebude. Zatiaľ nikto neprejavil záujem o otvorenie takéhoto podniku. 

Výskum

Ďalšia vec je, že ešte nie je dokončený výskum. "Ako každá potravina musí v prvom rade spĺňať podmienky zdravotnej bezpečnosti, pretože hmyz je riziková potravina. Potom je otázka jeho spracovania a prípravy jedál, čo sa týka tepelného ošetrenia," dodáva Jozef Bíreš, riaditeľ ŠVPS SR. 

Hovoriac o jedle. Vedci práve pracujú na projekte levitujúceho jedla: 

Súvisiace články