Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Chovatelia verzus množitelia psov. Rozdiel je najmä v podmienkach, kde psy žijú
Zdielať na

Chovatelia verzus množitelia psov. Rozdiel je najmä v podmienkach, kde psy žijú

BRATISLAVA / Množenie psov je na Slovensku dlhoročným problémom. Psy častokrát žijú v hrozných podmienkach. Bez jedla, vody, bez strechy nad hlavou a s rôznymi chorobami. Množitelia ich chovajú len pre peniaze a biznis.

Medzi chovateľmi a množiteľmi je zásadný rozdiel už len v tom, v akých podmienkach psy žijú. Podľa chovateľky, psy v chovných staniciach sa majú doslova ako v bavlnke, Čiže sú v teple, najedené a zdravotne v poriadku. Medzi množiteľmi to býva väčšinou opačne.

"Tie zvieratká sú držané či už v kotercoch alebo v klietkach alebo opustených pozemkoch, kde len produkujú tie šteniatka, tak tie podmienky sú proste nevyhovujúce," vraví chovateľka Michaela Kamenárová. To nesie riziko aj do budúcna, že to šteniatko môže trpieť rôznymi ochoreniami.

Podmienky pre chovateľov 

Každý, kto sa chce stať chovateľom musí splniť rôzne požiadavky. Napríklad by mal byť členom nejakého chovateľského klubu a musí dodržiavať pravidlá a stanovy. Na základe splnených kritérií chovateľa sa udeľujú psom papiere. "Toto je určite zásadný rozdiel medzi chovateľom a množiteľom. Množiteľ nemá akúkoľvek kontrolu nad tými zvieratkami. Môže si produkovať na jednej sučke koľko vrhov chce a koľko uzná za vhodné," pokračuje Kamnárová. 

Papierový pes

Šteňa s papiermi musí mať aj príslušnú dokumentáciu, na základe ktorej si nový majiteľ vie skontrolovať pôvod zvieraťa.  Ľudia, ktorí si kúpia psov od množiteľov, si zrejme myslia, že pes s papiermi je príliš drahý a nemôžu si ho dovoliť, no nie je to celkom tak. Pokiaľ nejde o psíka určeného na chov, cena rapídne klesá.

"Tie papiere nezaručujú samozrejme len to, že zviera má pôvod. Pokiaľ má chovateľ vo vrhu šteniatko, ktoré nespĺňa nejaký štandard, môže byť predané za lepšiu cenu. Je to zvieratko určené na gauč, ako domáci maznáčik a je to práve pre nechovateľov," vysvetľuje Michaela. 

Polícia rieši už aj prípad z Kolárova. Našli tam psa, ktorý bol na reťazi bez vody a jedla mesiac: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy