Jasno
12°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
V Trebišove bojujú so syfilisom. Nakazení sa nechcú liečiť
Zdielať na

V Trebišove bojujú so syfilisom. Nakazení sa nechcú liečiť

TREBIŠOV / Pre epidémiu syfilisu zasadal krízový štáb. Dôvodom šírenia tejto pohlavnej choroby sú pacienti, ktorí sa nechcú liečiť. Nákaza sa preto rozšírila už aj na deti, ktoré s nakazenými žijú v spoločnej domácnosti.

Krízový štáb prijal tvrdé opatrenia. Dôvodom je mimoriadna nedisciplinovanosť nakazených syfilisom. "Nechodia na podávanie injekcií, budú sa predvádzať na políciu," uviedol prednosta okresného úradu Trebišov Rastislav Petrovič. 

Úrady disponujú podrobným zoznamom osôb nakazených syfilisom. Policajti ich v prípade vyhýbania sa liečbe eskortujú až priamo do ambulancie lekára. Každodenné injekcie po dobu troch týždňov, budú nahradené špeciálnym liekom. Ten dostal výnimku práve pre syfilisovú epidémiu. "Liek má výhodu práve v tom, že nevyžaduje tak častú dochádzku," povedal riaditeľ nemocnice v Trebišove Juraj Bazár. Do nemocnice má prísť 200 dávok. 

Obyvatelia z osady tvrdia, že budú rešpektovať všetky pokyny. Vraj sa chcú zbaviť syfilisu čo najskôr, keďže poznajú následky. Na mimoriadnu situáciu sa pripravuje aj nemocnica. V nej má pribudnúť nová izolovaná lôžková časť pre siedmich kritických pacientov v najväčšom ohrození. "Budeme pozerať v prvom rade na deti, od tých 13 do 15 rokov," uviedol Petrovič.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy