Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Stačí pohľad a spev. Matka s dieťaťom tak zosynchronizujú činnosť mozgu
Zdielať na

Stačí pohľad a spev. Matka s dieťaťom tak zosynchronizujú činnosť mozgu

CAMBRIDGE / Stačí jeden pohľad a spev. Táto kombinácia dokáže podľa vedcov z Univerzity Cambridge zosynchronizovať nielen emócie či srdcovú frekvenciu medzi matkou a jej dieťatkom, ale dokonca aj činnosť mozgu.

Na dokonalú synchronizáciu stačí jediný pohľad. "Podarilo sa nám odhaliť úžasnú schopnosť u malých detí, o ktorej sme doteraz nevedeli. Pohľad do očí znamená aj pre deti, že sú pripravené komunikovať," vedúca autorka štúdie Victoria Leong.

Vedcom z University of Cambridge sa už podarilo zistili, že očný kontakt medzi matkou a dieťaťom spôsobuje vzájomnú synchronizáciu, ktorá podporuje nielen komunikáciu ale aj učenie.

Priamy očný kontakt medzi dieťaťom a dospelým človekom podľa vedcov stimuluje komunikačný rozvoj aj rozvoj jazykov a zároveň vznikne dokonalá synchronizácia, vďaka ktorej dieťa vycíti, kedy má hovoriť a kedy len počúvať.

Očný kontakt

Mozgové vlny odrážajú aktivitu miliónov neurónov a podieľajú sa na prenose informácií medzi jednotlivými oblasťami mozgu. Už predchádzajúce štúdiu ukázali, že ak sa dvaja dospelí rozprávajú, komunikácia je úspešnejšia, ak sa ich mozgové vlny zosynchronizujú - a to je možné práve vďaka očnému kontaktu.

"Efekt očného kontaktu je podľa mňa mimoriadne dôležitý už pre skorý vývoj dieťaťa. Nie som zástancom toho, aby rodič dával svojmu dieťaťu len nejaké pokyny s odvrátenou tvárou a vôbec sa naňho nepozeral," dodáva Leong.

Súvisiace články