Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Takto vyzerala teenagerka pred 9000 rokmi
Zdielať na

Takto vyzerala teenagerka pred 9000 rokmi

ATÉNY / Tímu gréckych a švédskych vedcov sa podarilo zrekonštruovať podobu dievčaťa, ktoré žilo približne pred 9000 rokmi v jaskyni Theopetra v severovýchodnom regióne Grécka. Podobu dievčaťa menom Avgi (Úsvit) vedci predstavili v archeologickom múzeu Akropola v Aténách.

Pozostatky kostí dievčaťa našli archeológovia v gréckej jaskyni Theopatra v roku 1993. Dievča pomenovali Avgi, pretože žila v období 7000 rokov pred naším letopočtom a táto doba je považovaná za úsvit ľudskej civilizácie. O tom, ako Avgi žila a ako zomrela, sa pravdepodobne nič nedozvieme. Vďaka odborníkom, ktorým sa podarilo zrekonštruovať jej tvár, aspoň vieme ako mladá žena vyzerala.

Na zložitej rekonštrukcii sa podieľal tím špecialistov na čele s ortodontistom Manolisom Papagrigorakisom a švédskym archeológom a sochárom Oskarom Nilssonom, ktorý sa práve na rekonštrukcie tákehoto typu špecializuje. V tíme tiež pôsobil rádiológ, neurológ či patológ. 

Rovnaká ako my, len mužnejšia 

Podľa zubov určil ortodontista vek dievčaťa na približne osemnásť rokov. "Plus mínus rok,“ uviedol Papagrigorakis s tým, že je zaujímavé, že podľa kostí malo dievča len pätnásť. 

Samotnej rekonštrukcii predchádzalo starostlivé naskenovanie lebky. Jej identickú kópiu potom vytlačili pomocou 3D tlačiarne. "Na kópiu sme nalepili kolíky, ktoré udávali hrúbku svalov a niektoré anatomické rysy tváre," uviedol Nilsson. Vďaka tomu potom mohli na lebku vrstviť jednotlivé svaly.

reuters

​Veľkosť a tvar svalov sa z lebky zistiť nedá. Pri ostatných častiach tváre museli vedci postupovať inak. Vlasy, farbu kože a očí museli odvodiť podľa populačných znakov ľudí obývajúcich danú oblasť. Výsledkom je tvár, ktorá sa súčasným ľuďom neskutočne podobá. Má len o niečo viac mužnejšie rysy. "Vo všeobecnosti sa dá povedať, že dnes ako muži, tak aj ženy vyzerajú menej maskulínne," dodal Nilsson, ktorý podobným spôsobom zrekonštruoval už niekoľko tvárí z praveku.

Švédsky vedec spolu s Papagrigorakisom spolupracoval v roku 2010 aj na vytvorení podoby jedenásťročného dievčaťa menom Myrtis, ktorá žila okolo roku 430 pred naším letopočtom v Aténách.

Archeológovia na Slovensku pred nedávnom objavili unikátny nález z 13. storočia, pozrite si reportáž:

Súvisiace články