Skoro jasno
17°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Požiar v nemocnici si vyžiadal desiatky mŕtvych
Zdielať na

Požiar v nemocnici si vyžiadal desiatky mŕtvych

MIRJANG / Najmenej 37 ľudí zomrelo a 125 sa zranilo pri požiari v nemocnici v meste Mirjang na juhovýchode Južnej Kórei, informovala agentúra AFP s odvolaním na hasičov. Štrnásť ranených je v kritickom stave, počet obetí sa môže ešte zvýšiť.

​Požiar vypukol v ranných hodinách a presná príčina vzplanutia sa vyšetruje. Predpokladá sa, že oheň prepukol v prízemí na pohotovosti. Medzi mŕtvymi sú hlavne tí, ktorí sa nachádzali na prvom a druhom poschodí šesťposchodovej budovy. Väčšina z nich sa nadýchala dymu. 

Vedľa nemocnice sa nachádza aj domov pre seniorov. V čase incidentu bolo v dvoch budovách nemocnice hospitalizovaných skoro dvesto ľudí, informoval jej zástupca. Všetky obete pochádzali z nemocničnej časti zariadenia, väčšinu z nich tam hospitalizovali pre ochorenia dýchacích ciest. Podľa jedného z predstaviteľov požiarnej agentúry väčšinu z úmrtí potvrdili až po prevoze do ďalších nemocníc.

Podľa jedného z predstaviteľov nemocnice sú medzi obeťami aj traja tamojší zamestnanci, a to lekár, ktorý mal službu na pohotovosti, zdravotná sestra a zdravotný asistent. Uhasiť plamene sa podarilo až po takmer troch hodinách. Ďalšie detaily o požiari vrátane jeho príčiny zatiaľ nie sú známe.

Podľa šéfa nadácie spravujúcej nemocnicu sa v zariadení nenachádzali žiadne protipožiarne ostrekovače. Nemocnica ich nemala nainštalované, pretože to od nej nepožadoval zákon. Podľa nemenovaného predstaviteľa požiarnej agentúry bolo zariadenie príliš malé, aby muselo tieto protipožiarne prostriedky mať. Prevádzku nemocnice po požiari pozastavili.

Juhokórejský prezident Mun Če-in zvolal v reakcii na požiar mimoriadne stretnutie s poradcami a vyjadril ľútosť nad tým, čo sa stalo. Zároveň nariadil úradom, aby zachráneným osobám poskytli potrebnú zdravotnú starostlivosť, zistili presnú príčinu ohňa a vypracovali preventívne opatrenia do budúcnosti, oznámil jeho hovorca.

Požiar v Mirjang je jedným z najsmrteľnejších za uplynulé roky, informuje agentúra AP.

Pred pár dňami s podobným tragickým požiarom bojovali aj v Prahe. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy