Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Vianočné koledy vás môžu priviesť na pokraj nervového zrútenia
Zdielať na

Vianočné koledy vás môžu priviesť na pokraj nervového zrútenia

BRATISLAVA / Predvianočné obdobie nemusí vždy prinášať pohodu a radosť, ale môže naopak vyvolať stres, nervozitu, kolízie na cestách, či vyčerpanosť. Podľa odborníkov môže byť jednou z príčin dokonca i hudba a hluk. Najmä dookola sa opakujúce vianočné hity v obchodných centrách a do toho davy ľudí. Toto všetko ešte znásobuje priestor z prevažne tvrdých materiálov, ktorý dobre odráža zvuk. Takýto mix hluku potom zvyšuje nervozitu a znižuje pozornosť.

Takejto zmesi vtieravých vianočných melódií, či už jednotlivo alebo často aj naraz, sa vyhne asi máloktorý nákupný maratónec. "Hudba má obrovskú moc na náladu človeka," potvrdzuje psychológ Karol Kleinmann. Pokiaľ vás vianočná hudba nedráždi, je to dobré, ale nie je jediná, čo vyrába vianočný stres. "Nákupné centrá, to je kombinovaná záležitosť, zvýšené množstvo ľudí, k tomu ešte aj hluk," hovorí Kleinmann.

Čím väčší je hluk okolo nás, tým hlasnejšie aj hovoríme, aby nás bolo počuť. A presne to sa deje aj v nákupnom centre. Hluk má tendenciu rásť. Vedecký tím, ktorému šéfuje profesorka Monika Rychtáriková, skúma akustiku vnútorných priestorov stavieb, akými sú nákupné centrá, školy alebo pracoviská. "Na ten hluk nevplývajú len zdroje, ale aj priestor - jeho veľkosť, typ materiálu, tvrdé zvuk odrážajú a tým zvyšujú hlučnosť," hovorí Monika Rychtáriková zo Stavebnej fakulty STU.

Práve tvrdé materiály akým je sklo, keramika, betón, kovy sú trendom architektúry obchodných centier. Viac denného svetla, estetika na jednej strane, na druhej však problém s hlukom, z čoho môžu byť ľudia podráždení a unavení.

Otrávení z hluku nákupných centier

Okrem toho, že sme z hluku nákupných centier otrávení, znižuje to aj našu koncentráciu a pozornosť, čo je nebezpečné hlavne na cestách. Vianoce skončia, ale deti v školách a učitelia, ale aj zamestnanci a návštevníci nákupných centier, úradov, bánk a ďalších môžu hlukom trpieť, čím dlhšie na nich pôsobí. "Zvyšuje to riziko kardiovakulárnych chorôb," povedala Zuzana Drobová z Úradu verejného zdravotníctva.

Existujú aj normy na maximálne úrovne hluku vonku i v priestoroch. Najväčším problémom miest je hluk z dopravy. Kontrolu úrovne vnútorných priestorov však úrady robia iba na podnet jednotlivcov. V tomto smere sú dlhodobo zanedbávané hlavne školské triedy, chodby a telocvične, ale aj novostavby. "Stavitelia urobia projekty, ale málokedy sa zrealizujú, akustika sa rieši ako posledná," myslí si Martin Jedovnický z STU BA.

Riešenia pritom existujú a nemusia byť nákladné. "Aplikácie nejakých akustických materiálov, aby dokázali hladinu hluku v priestore pohltiť," hovorí Jedovnický. Skúmajú aj iné materiály, ako napríklad fóliové konštrukcie či minerálnu vatu.

Pozrite si archívnu reportáž o najznámejších koledách:

Súvisiace články