Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Astronómov už dva mesiace zamestnáva záhadný objekt vo vesmíre
Zdielať na

Astronómov už dva mesiace zamestnáva záhadný objekt vo vesmíre

VESMÍR / Záhadný asteroid, ktorý podľa všetkého dorazil do našej Slnečnej sústavy z inej galaxie už dva mesiace zamestnáva predstavivosť astronómov. Skupina vedcov sa najnovšie rozhodla preskúmať, či nejde o umelo vytvorený objekt. Už v stredu naň plánujú namieriť výkonný rádiový ďalekohľad, ktorý bude pátrať po prípadných signáloch.

Tohto vesmírneho tuláka zachytil ako prvý ďalekohľad na Havaji. Teraz si ale na neho posvietia trošku iným prístrojom. Celých desať hodín ho bude skúmať výkonný rádioteleskop, stojaci v Západnej Virgínii. Pátrať bude po rádiovom žiarení. "Bolo by to pozoruhodné. Priamo by to naznačovalo totiž, že nie sme vo vesmíre sami," vraví astronóm z Harvardu, Avi Loeb. 

Vedci už vopred krotia akékoľvek prehnané očakávania. S najväčšou pravdepodobnosťou totiž podľa nich ide naozaj o asteroid. Čo im však nedá spávať je jeho nezvyčajný tvar. "Nikdy som nevidel predmet takéhoto tvaru a rozmerov," opisuje Avi. 

Ani tie najdivokejšie predpovede nešpekulujú o tom, že by mohlo ísť o vesmírnu loď. Vôbec totiž nemanévruje. Vesmírna sonda, či odpad z akejsi rakety, to už je vraj na inú debatu. Vyskúšať, či náhodou nevysiela nejaké signály teda podľa týchto odborníkov skrátka nemôže byť na škodu.

Súvisiace články