Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Štát zaplatí presťahovanie mesta aj s budovami
Zdielať na

Štát zaplatí presťahovanie mesta aj s budovami

Archívna reportáž

KIRUNA / Mesto Kiruna na severe Švédska sa sťahuje. Tisíce obyvateľov tohto laponského mesta za polárnym kruhom budú mať nový domov o 3 kilometre ďalej. Úrady plánujú presun na niekoľko rokov, počas toho obdobia vybudujú nové mesto Kiruna, vrátane úradov a tisícok obytných domov. Niektoré historické budovy si zoberú domov - prenesú ich pomocou špeciálnej techniky.

​Kompletné presťahovanie má trvať až 20 rokov. Tento rok premiestnili už sedem budov. Niektoré rozobrali na tehly, iné sa prevážajú vcelku. K tomu je potrebné opatrne ich nadvihnúť na špeciálne upravené nákladné autá a previezť na nové miesto. Vzhľadom na pomalé tempo sťahovania získalo mesto Kiruna prezývku "mesto - stonožka".

A prečo treba presťahovať celé mesto? V tesnej blízkosti mesta sa totiž nachádza najväčšia baňa na železnú rudu v Európe, hlavný zamestnávateľ pre obyvateľov mesta už viac ako sto rokov. V roku 2004 sa počas hĺbkových prác začali na povrchu, v obývanej časti, objavovať trhliny. Štátna spoločnosť, ktorá vlastní baňu vraví, že situácia sa bude len zhoršovať. Podľa CNN tak museli riešiť dilemu - ak zatvoria 120-ročnú baňu, celé mesto príde o zdroj obživy. Rozhodli sa preto presťahovať viac ako 6000 obyvateľov mesta.

Celý proces bude stáť približne miliardu dolárov a uhradí ho štátna spoločnosť. Tá odkúpi nehnuteľnosti v starej Kirune a ľudia si potom môžu kúpiť či postaviť dom v novej Kirune. Tisíce Kirunčanov sa rozhodli zatiaľ zostať. V priebehu niekoľkých rokov však trhliny môžu ohroziť aj ich domy a potom sa aj ony pridajú k už presťahovaným spoluobčanom. Spoločnosť bude ľudí informovať aspoň rok vopred, keď zistí, že by sa trhliny mali šíriť smerom k ich majetku. 

Centrum nového mesta by malo byť hotové do dvoch rokov. Dovtedy budú musieť ľudia riešiť svoje nákupy ale aj spoločenský život na dvoch miestach. Najcitlivejšou bola otázka architektonických pamätihodností, historických budov, ktoré sa spájajú s dejinami a identitou mesta. Ako prvú premiestnili viac ako storočnú bývalú banícku ubytovňu. "Pri prevoze budov je potrebné postupovať veľmi opatrne," vraví Goran Cars, vedúci rozvoja mesta Kiruna. "Kľúčové je udržať budovu počas celého prevozu vodorovne - akékoľvek naklonenie znamená, že stavba začne praskať, najmä okná a múry." Pri prevoze sa vždy uzavrie diaľnica pre ostatné vozidlá. Presné náklady nezverejnili, ale podľa Carsa "to stojí približne rovnako ako postaviť podobnú budovu."

Architekti navrhujúci novú Kirunu vravia, že ich cieľom je vytvoriť moderný priestor priateľský k ľuďom, ktorý odzrkadľuje okolitú krajinu. Architekt Krister Lindstedt dodáva: "Bude tam viac miest na spoločenské stretávania, viac kaviarní, viac možností na kultúrne vyžitie." Úrady zároveň vyzvali obyvateľov, aby hlasovali o tom, ktoré časti starého mesta chcú vidieť aj v novom - od nástenných hodín na veži až po názvy konkrétnych ulíc.

Baňa však nebude fungovať večne a už dnes je počet pracujúcich v nej asi o polovicu nižší ako bol v 70. rokoch. Mesto preto hľadá cesty do budúcnosti, ako sa postarať o živobytie svojich obyvateľov. Sústredia sa najmä na rozvíjanie turistického ruchu - Kiruna je napríklad vhodným miestom na sledovanie polárnej žiary a ponúka aj pobyt v ľadovom hoteli. 

Súvisiace články