Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Nosorožcom napúšťajú rohy ružovou farbou. Chránia ich pred pytliakmi
Zdielať na

Nosorožcom napúšťajú rohy ružovou farbou. Chránia ich pred pytliakmi

Archívna reportáž

JOHANNESBURG / Rezervácia v Juhoafrickej republike pristúpila k radikálnemu rozhodnutie, ktorým sa snažila zachrániť životy jednorožcov. Tých totiž pytliaci zabíjajú pre ich vysoko cenené rohy.

Do rohov jednorožca vstreknú prostriedok proti parazitom. Ten je ružovej farby a obsahuje látku pre človeka toxickú, čím pre pytliakov znehodnocujú roh. Prostriedok je pre nosorožcov neškodný. Počas prvých 18 mesiacov, odkedy sa uchýlili k tomuto kroku týmto spôsobom zafarbili viac ako 100 nosorožích rohov. 

Pytliaci zabíjajú nosorožcov najmä pre ich rohy, ktoré majú na trhu vysokú hodnotu. Prášok z nich využívajú v tradičnej medicíne. "Zákazníci riskujú vážne ochorenie, ak prehltnú takzvaný liečivý produkt, ktorý je teraz kontaminovaný chemickou zmesou, samozrejme, že ich to ale nezabije," uviedol Andrew Parker zo skupiny súkromných majiteľov pozemkov juhoafrickej provincie Mpumalanga, ktorá sa do tejto akcie tiež zapojila. 

Ako uvádza portál Lidovky.cz, nosorožca najprv uspia, do rohu mu vyvŕtajú otvor a injekčne mu zafarbenú zmes proti kliešťom vstreknú do rohu. Rohy sa pri tomto úkone sfarbia do červena. "Táto praktika je legálna. Použité chemikálie sú voľne dostupné a my hlásame čo robíme, vedieme mediálnu kampaň," uviedol Parker. 

Napriek tomu, že sa polícia na pytliakov v týchto oblastiach zameriava, vidina peňazí ich núti k čoraz častejšiemu lovu. Týmto spôsobom sa roh pre pytliaka znehodnotí a ochranári dúfajú, že sa tak zabíjanie aspoň zníži. "Všetko čo sme už skúsili nestačilo. Pre pytliakov platí pomerne nízke riziko, no vysoký zisk. Tým, že kontaminujeme rohy, tento pomer znížime a z rohov sa tak stane bezcenný produkt," vysvetlil Parker. 

Súvisiace články