Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Má 90 rokov a dohliada na bezpečnosť ľudí po celom svete. Hádajte, kto má výročie
Zdielať na

Má 90 rokov a dohliada na bezpečnosť ľudí po celom svete. Hádajte, kto má výročie

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Svetelné zariadenie, ktoré poznáme pod názvom semafor oslavuje 90 rokov. História zariadenia, ktoré udržuje prevádzku v každom väčšom meste siaha do 19. storočia. Vtedy sa v Londýne objavili prví predchodcovia dnešných semaforov v podobe ramien a plynových lámp vychádzajúcich zo železničnej signalizácie. Podobné sa objavovali aj v USA.

Cleveland, rok 1914. Na jednej z ciest bol nainštalovaný prvý elektrický semafor, no malo to háčik. Na svoju prevádzku potreboval obsluhu. Podobná situácia sa odohrala 5. novembra 1927 v britskom meste Wolverhampton, išlo už ale o automatický svetelný semafor, pri ktorom nikto nemusel stáť. Potom sa tomu už nedalo zabrániť. Semafory sa začali šíriť po celom svete, a vďaka tomu majú v súčasnosti už 90 rokov. 

Clevelandský semafor mal len dve svetlá (červené a zelené) a zmenu medzi nimi signalizoval bzučiak. Oranžové svetlo, ktoré upozorňuje vodičov na zmenu farby, sa objavilo až o štyri roky neskôr v New Yorku. 

Čo je paradoxné, v Česku predbehli cestné semafory tie, ktoré boli určené pre električky. Ako uvádza portál Novinky.cz, ručne ovládanú signalizáciu mali v Prahe už v roku 1927, automatickú o tri roky neskôr.

Súvisiace články