Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Popoludňajšia únava sa dá riešiť. Tu sú tipy, ako v práci nezaspať na klávesnici
Zdielať na

Popoludňajšia únava sa dá riešiť. Tu sú tipy, ako v práci nezaspať na klávesnici

Archívna reportáž

RÍM / Ak sa vás zmocňuje po obede ľahká ospalosť, na vine je cirkadiánny rytmus, ktorý reguluje spánok a bdelý stav tela. Stačí sa držať niekoľkých pravidiel, aby ste v práci nezapsávali a zostali výkonní po celé popoludnie.

Dôležité je hýbať sa. Fyzická aktivita zlepšuje krvný obeh, prináša kyslík do tkanív a zvyšuje energiu. Netreba behať, stačí sa na niekoľko minút prejsť, napríklad po schodoch alebo okolo budovy, kde pracujete. Ešte lepšie je dať si pauzu a ísť sa prejsť do parku. Štúdia inštitútu Rotman Research ukázala, že pobyt v prírode zlepšuje pozornosť a pamäť, mimovoľná pozornosť totiž umožňuje mozgu zaznamenávať rôzne predmety bez toho, aby sa na ne musel sústrediť. 

Výskum univerzity v Missouri odhalil, že kontakt s domácimi zvieratami zvyšuje hladinu oxytocínu. Ten znehybňuje stresové hormóny a pomáha nám zostať v pokoji a sústredení. Na zvieratá si pritom stačí pomyslieť, ak ich nemôžete mať priamo pri sebe. Postačí aj fotografia alebo video.

Sú ľudia, ktorí môžu vypiť kávu aj tesne pred odchodom na lôžko a nerobí im problém hneď zaspať, iní nezaspia, aj keď pili kávu v rámci obednej prestávky. Ak patríte do druhej skupiny, nepite kofeín po 14. hodine, aby ste si nenarušili nočný spánok. Tým totiž vytvoríte bludný kruh, ktorý vedie k tomu, že sa popoludní budete opäť cítiť unavene. 

Žujte. V istej štúdii zistili, že študenti, ktorí tesne predskúškou žuli, dosiahli lepšie výsledky. No nepreháňajte to, ak by ste žuli dlhšie, ako 20 minút, môže to mať opačný efekt. 

Pite vodu. Dehydratácia môže spôsobiť únavu, zlú náladu a problémy so sústredením.

Počúvajte dobrú hudbu, zvyšuje produktivitu. Doktorka Teresa Lesiuková z Miamské univerzity nechala po celú pracovnú dobu 56 zamestnancov počúvať hudbu. Zistila, že kvalita ich práce a schopnosť sústredenia sa citeľne klesali v nasledujúcich troch týždňoch, keď už hudbu nepočúvali. 

Všetci nutriční poradcovia sa zhodujú v tom, že v práci si treba dopriať pokrmy obsahujúce proteíny, komplexné sacharidy a listovú zeleninu, ktorá dodáva telu železo potrebné pre prekonanie únavy. Je dôležité dbať aj na to, aby porcie neboli veľké a nezaťažovali trávenie.

Rovnako je chybou úplne vynechať jedlo a pokračovať v práci na lačno. Viac, ako 4 - 5 hodín nemôžeme organizmus nechať bez jedla. Ak nemáte čas na obed, dajte si aspoň desiatu na báze proteínov a sacharidov, napríklad humus so zeleninou, celozrnné pečivo s arašidovým maslom alebo grécky jogurt a ovocím. 

Aby bol organizmus plne efektívny, je nutné späť v noci aspoň  sedem až osem hodín. Pre mnohých je toľko hodín spánku luxusom, no ak si ho nedoprajete, následkom je únava na druhý deň. Nedostatok nočného spánku znásobuje pocit popoludňajšej únavy, lebo narúša cirkadiálny rytmus a prehlbuje pocit únavy. 

Súvisiace články