Oblačno
22°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Nehodní žitia: Plynové komory pôvodne neboli pre Židov
Zdielať na

Nehodní žitia: Plynové komory pôvodne neboli pre Židov

BRATISLAVA / Plynové komory si mnohí spájame hlavne so židmi, ktorí v nich umierali v miliónoch. Existujú o tom stovky dokumentov a filmov. Režisérskej úlohy jedného z nich sa zhostila reportérka TV JOJ Veronika Homolová Tóthová. Dokument "Nehodní žitia?" hovorí o zverstvách, o ktorých sme mnohí možno ani netušili.

"My sme nechceli točiť ďalší dokument o holokauste. Chceli sme ukázať, že plynové komory, ktoré sú často považované len za výmysel pre koncentračné tábory pre židov tu boli oveľa skôr. Tie plynové komory tu boli pôvodne pre Nemcov. Pre tých, ktorí neboli v Nemecku hodní žitia," hovorí o svojom diele Veronika.  

Zradná pomoc

Na začiatku 40. rokov vzniklo v Nemecku šesť centier, každé pri psychiatrickej liečebni. Štát vtedy povedal rodinám, ktorí mali buď mentálne postihnutého člena alebo zdravotne postihnutého, prípadne niekoho s psychickými problémami, kam vtedy patrila aj epilepsia a depresia, že im pomôže. Takú pomoc akú tam ich najbližší dostali, nečakali.

"Tí ľudia tam do štyroch hodín boli mŕtvi," dodáva Veronika. Boli to prvé plynové komory, ktoré sa používali pre tzv. menejcenných. Pre tých, ktorých sa bolo treba zbaviť, keďže ideológia čistej rasy ich existenciu nepripúšťala. "Dokonca v týchto konkrétnych šiestich centrách bola funkcia lekára - lekár plynového kohútika." Keďže systém fungoval takmer bezchybne bol inšpiráciou na to ako sa zbaviť ďalších nežiaducich skupín.

Súvisiace články