Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Ako tínedžer drogoval aj pil. Dnes je najslávnejším tanečníkom sveta
Zdielať na

Ako tínedžer drogoval aj pil. Dnes je najslávnejším tanečníkom sveta

BRATISLAVA / Hovoria o ňom ako o Jamesovi Deanovi baletu. Potetovaný rebel z Ukrajiny v 19 rokoch dobyl svet kráľovnej všetkých tancov. Stal sa sólistom kráľovského baletu v Londýne. Jeho kariéra sa nečakane skončila, no svoje umenie predvádza divákom po celom svete.

Rebel a ikona svetového baletu súčasnosti. Sergej Polunin. V trinástich opustil domov na Ukrajine, aby mohol drať tanečné topánky. Jeho mama v ňom už v troch rokoch videla talent, ktorý podporila všetkým, čo v živote mala. "Nikdy som nepochybovala o tom, že bude najlepší a dosiahne na vrchol. Miloval šport. To, že som sa rozhodla pre balet, bola náhoda," povedala matka Sergeja Polunina, Galina. "Trénoval som balet dvakrát viac, než bolo obvyklé, pretože som vedel, že je to moja šanca, aby sa moja rodina opäť spojila," hovorí Sergej vo filme Tanečník.

Jeho skutočný príbeh je šťastným a smutným zároveň. V dokumente odhaľuje priam intímne detaily života superhviezdy, ktorá rebeluje. Ako najmladší hlavný sólista kráľovského baletu v Londýne sa dal celý potetovať. Bol na vrchole. Jedného dňa neprišiel na vystúpenie. "Cítite sa ako väzeň vo svojom tele. Nútili ma tancovať. Chcel som len normálny život," hovorí Polunin.

Dokument Tanečník vznikal 5 rokov, končí videoklipom zverejneným na internete. Na známu pieseň tancoval naposledy. Bola to rozlúčka s publikom. Nadlho sa ale nerozlúčil. Bez tanca nevie žiť. Spojil moderný scénický tanec s baletom. Zo dňa na deň sa ocitol pred filmovou kamerou. Michelle Pfeiffer, či Johny Depp sú zrazu jeho kolegami. Aj takto chce prilákať ľudí k baletu. K baletu, ktorý otvára dvere.Teraz cestuje po svete a snaží sa ho priblížiť všetkým ľuďom. "Myslím, že je to jazyk, ktorému rozumie každý. A myslím, že tanec má veľkú budúcnosť," povedal Polunin pre reportéra TV JOJ.

Na doskách baletu Slovenského národného divadla je takýto formát absolútne neštandardný. Tancovalo sa, premietal sa film, a potom ešte aj prebehla živá diskusia s publikom. "Takíto umelci, takíto ľudia, ako je Sergej, robia tento svet lepším," povedal obdivne riaditeľ baletu SND, Jozef Dolinský.

Umelec telom aj dušou rebeluje proti zaužívaným princípom v balete. Chce, aby ľudí nezväzoval pravidlami, ale aby každý tancoval tak, ako to cíti. Aj to ho robí výnimočným. "Dokument je nabitý emóciami a silný, vzniká priestor na kvantum otázok, na ktoré on vždy odpovedá osobne. Ja som to zažil v Tel Avive, v Londýne, v New Yorku, vždy to má iný náboj, vždy sa to zvedie iným smerom," povedal producent predstavenia, Milosh Harajda.

Súvisiace články