Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Seriál 1890 priviedol ľudí do kaštieľa Betliar. A je tam čo objavovať
Zdielať na

Seriál 1890 priviedol ľudí do kaštieľa Betliar. A je tam čo objavovať

BETLIAR / Kaštieľ Betliar patrí medzi naše najkrajšie historické pamiatky. Do povedomia ľudí sa dostal aj vďaka seriálu televízie JOJ 1890. Návštevníkov teraz lákajú miesta, ktoré videli na obrazovkách. Na vlastné oči chcú vidieť kadiaľ sa prechádzal Janko Koleník, teda detektív Marton, či Danica Matušová, inak grófska dcéra Júlia.

Po odvysielaní seriálu rapídne stúpla aj návštevnosť kaštieľa. Betliar bol počas celého leta plný ľudí. "My sme už v polovici augusta prekonali návštevnosť za celý minulý rok. Veľmi sa tomu tešíme a môžeme ďakovať aj seriálu 1890," hovorí riaditeľ múzea Betliar Július Barczi. 

Mnohí totiž ani netušili, že tento kaštieľ na Slovensku máme, kým ho nevideli na televíznych obrazovkách. Preto aj zamestnanci múzea museli prispôsobiť prehliadku svojim novým návštevníkom. Kým pred odvysielaním seriálu ľudí lákali múmie, či jedinečná grófska knižnica, dnes sú hlavným lákadlom izby hercov. Pri špeciálnej prehliadke môžu návštevníci vidieť aj miesta, kam bežne ľudí nepúšťajú. "Točité schody, po ktorých chodilo služobníctvo, knižnica, ale aj kotolňa či tajná chodba, ktorou prechádzal detektív Marton," dodáva hovorkyňa múzea Judita Krajčiová. 

Letná sezóna vyvrcholí v Betliari už počas víkendu, kedy čaká na návštevníkov aj program pred kaštieľom. Pôjde o akési voľné pokračovanie seriálu, ale vo vtipnom prevedení. Herci predvedú aj akrobatické kúsky. 

Súvisiace články