Jasno
12°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Španieli žiadajú vodu na festivaloch. Mala by byť zadarmo
Zdielať na

Španieli žiadajú vodu na festivaloch. Mala by byť zadarmo

Archívna reportáž

MADRID / Španielski priaznivci letných festivalov zorganizovali iniciatívu za zlepšenie podmienok na kultúrnych akciách. Spísali petíciu, v ktorej žiadajú, aby bola na letných festivaloch zdarma k dispozícii pitná voda. Petíciu už podpísalo viac ako 34 300 nadšencov.

"Či už si festivalový fanúšik alebo nie si, podpor, prosim, túto petíciu. Žiadame, aby bola na hudobných festivaloch, na koncertoch a na diskotékach zabezpečená pitná voda," uvádza sa v petícii. Podľa nej má každý právo na vodu, obzvlášť na letných festivaloch, kde účastníci trávia mnoho hodín v teplom počasí, ktoré nie raz dosahuje až 40 stupňov Celzia. 

Organizátori iniciatívy požadujú vodu zdarma a argumentujú vysokými cenami za nealkoholické nápoje na podobných akciách. Uvádzajú, že fľaša vody stojí na festivaloch v Španielsku od dvoch do piatich eur, pričom im ochranka pri vstupe na festival nedovoľuje zobrať si so sebou vlastnú fľašu s vodou. 

Podľa nich by táto požiadavka mala byť zavedená ako zákon, argumentujú podobným zákonom v Amsterdame, kde je pitná voda zdarma zavedená v zákone od roku 2014.

Súvisiace články