Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Obytný dom komunistickej utópie zachránia
Zdielať na

Obytný dom komunistickej utópie zachránia

MOSKVA / V Moskve sa po dlhých rokoch a rozporoch rozhodli zachrániť obytný dom sociálnej utópie o komunistickej prestavbe spoločnosti. Jedna spoločná kuchyňa, jedna kúpeľňa a záchod, no aj napriek tomu sú už všetky plánované byty predané. Dom má totiž iné výhody.

Obytný dom pracovníkov ministerstva financií v Moskve je nie len jedným z príkladov ukážkového konštruktivizmu. Je tiež známy ako "komunálka". Byty v ňom zdieľajú jednu kuchyňu, kúpeľňu aj záchody. Komunálky vznikli po Veľkej októbrovej revolúcii, kam sa následne nasťahovala nová robotnícka trieda. 

"Revolúcia mala zrazu nového klienta, robotníka a tomu sa bývalá architektúra nepáčila," vysvetľuje sprievodkyňa Ksénia Grigorievna. V tomto prípade ide o dom prechodného typu. Experiment, ktorý mal ľudí psychicky pripraviť na spolunažívanie v kolektíve. Obytné priestory bytov boli so spoločenskou časťou prepojené mostom. Tam sa nachádzala spoločná jedáleň a jasle. "V dome prechodného typu vám ešte nikto nič neprikazoval, ale už vás posúvali k tomu správnemu spôsobu života," pokračuje Grigerievna.

Momentálne je budova vo veľmi zlom stave a nachádza sa v zozname ohrozených bodov UNESCO. Čakajú ju ale zmeny, nakoľko 95% odkúpila právnická spoločnosť Liga práv, ktorá sa rozhodla dom architektonicky obnoviť do pôvodného stavu. Výsledný projekt ponúka aj byty na predaj, po ktorých sa len tak zaprášilo. 

Súvisiace články