Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Chlapec (10) má nevídaný talent. Svojou hrou schová do vrecka aj starších muzikantov
Zdielať na

Chlapec (10) má nevídaný talent. Svojou hrou schová do vrecka aj starších muzikantov

UŽHOROD / Hudobný nástroj, ktorý je dlhý dva metre, váži desiatky kilogramov a pri hre na ňom sa hudobník aj poriadne nachodí. Reč je o marimbe. Na tomto netradičnom nástroji sa naučil hrať aj nadaný ukrajinský chlapec Martin. Má iba desať rokov, ale svojou hrou schová do vrecka aj starších muzikantov.

Netradičný hudobný nástroj s názvom marimba je v škole ešte len dva týždne. Daroval im ju jeden z porotcov, ktorý si talentovaného Martina všimol na súťaži mladých virtuózov.

"On predtým tento nástroj nikdy nevidel, lebo hral na xylofóne," vysvetľuje Martinov učiteľ, Vladimír. 

Martinov otec je tiež muzikantom a koncertuje so svojou kapelou.

"Oco síce doma hral lenže ja som sa chcel stať muzikantom z vlastnej vôle," hovorí Martin. 

Aj uznávaného slovenského dirigenta Adriána Kokoša prekvapilo, že náročnú hru na marimbe zvládlo desať ročné dieťa takto bravúrne.

"Marimba je veľký nástroj a 10-ročný chlapec určite nevyzerá ako dospelý, tak už len to je zaujímavé. A je to obtiažny nástroj na hru a na obsluhu," ozrejmuje Kokoš. 

Marimba je hudobný nástroj dlhý asi dva meter a hráč sa pri ňom aj nachodí. Intonačný rozsah môže byť rôzny, konkrétne táto marimba má štyri oktáva plus tri tóny.

"U nás je to veľmi zriedkavý nástroj, väčšinou sa využíva v orchestri. V hudbe 20 storočia to ale veľmi využívali skladatelia," dodáva skúsený dirigent. 

Tento hudobný nástroj je veľmi populárny najmä v Mexiku.

U nás sa hra na marimbe vyučuje na konzervatóriách ako obligátny nástroj v rámci štúdia hry na bicích nástrojoch.

Súvisiace články