Jasno
13°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Zdolal Everest v kraťasoch, vydržal 2 hodiny pod ľadom. Rekordér Wim Hof prezradil tajomstvo otužilosti
Zdielať na

Zdolal Everest v kraťasoch, vydržal 2 hodiny pod ľadom. Rekordér Wim Hof prezradil tajomstvo otužilosti

SLOVENSKO / Na Slovensko prišiel držiteľ viac ako 20 Guinessových rekordov - volá sa Wim Hof. Zdolal Mount Everest bez kyslíkového prístroja iba v kraťasoch, ale tiež zabehol maratón v púšti bez vody. Nad tým, čo dokáže jeho telo, krútia hlavami aj lekári.

Meno päťdesiatosemročného Holanďana nájdete v Guinessovej knihe rekordov zapísané až 26 krát. Okrem Mount Everestu zdolal v kraťasoch aj Kilimandžáro. Okrem púštneho maratónu zdolal aj maratón za polárnym kruhom - takisto iba v šortkách a dokonca bosý.

Hodinu visel dolu hlavou vo výške 2 000 metrov nad morom, takmer 2 hodiny vydržal zasypaný v ľade a pod ním preplával viac ako 100 metrovú vzdialenosť. "Kvôli zime som stratil zrak. Mal som preplávať 50 metrov, ale preplával som 113. Bolo to úžasné," uviedol pre TV JOJ "ľadový muž" Wim Hof.

Tajomstvo je v dýchaní

Nie je Superman a vraj to nie sú ani žiadne čáry máry. Wim tvrdí, že špeciálnou technikou dychu, tréningu mysle a otužovania, dokáže svoje telo ovládať úplne každý. Pred rokmi mu to však, pochopiteľne, nikto neveril. "Skúsili experiment v ktorom Wimovi naočkovali do tela látku, ktorá spôsobuje silnú imunitnú reakciu ale neprejavili si na ňom žiadne symptómy," vysvetľuje Martin Thám, ktorý je inštruktorom Wim Hofovej metódy. Prvý krát v histórii videli niekoho rezistentného voči baktérii.

Vedci teda pripustili, že má výnimočný imunitný systém. Wim ale nesúhlasil a tvrdil, že to dokáže naučiť úplne každého. "Povedal som áno. Koľko potrebujete? Povedal som 10 dní. Zvládol som to za 4," hovorí držiteľ 26 Guinessových rekordov, ktorý dodáva, že jedinú chorobu, ktorú má je amnézia, pretože zabúda.

Dnes má tento muž milióny nasledovateľov po celom svete. A hoci sú blahodárne účinky dychu známe už stáročia, napríklad aj v joge, tento dych je úplne iný. Správne dýchanie pomáhania aj pri kontakte s ľadovou vodou, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou Wimovej metódy. A ten ľad teda myslíme doslovne.

Súvisiace články