Zatiahnuté
20°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Zomrel známy španielsky toreador, prebodol ho býk počas vystúpenia
Zdielať na

Zomrel známy španielsky toreador, prebodol ho býk počas vystúpenia

PARÍŽ / Slávny španielsky toreador Iván Fandiño podľahol v sobotu večer v nemocnici zraneniam, ktoré utrpel pri koride v Aire-sur-l'Adour na juhozápade Francúzska. Oznámila to agentúra AFP s odvolaním sa na nemenovaný zdroj medzi zdravotníkmi. Sama nemocnice v Mont-de-Marsan s odvolaním sa na lekárske tajomstvo odmietla vyjadrenie a odkázala na komuniké, ktoré má byť vydané neskôr.

Tridsaťšesťročného toreadora najprv ošetrili priamo na štadióne, v sanitke sa mu dvakrát zastavilo srdce a zomrel pri príchode do nemocnice. Fandiña býk prebodol, keď vypomáhal svojmu krajanovi Juanovi del Alamovi. Zakopol o pláštenku a spadol na zem, kde ho býk nabral na rohy. Predtým v aréne pri vlastnom vystúpení zvíťazil a odrezal ucho svojho prvého býka pri tejto koride.

Naposledy zahynul toreador v aréne vlani 9. júla, keď v španielskom meste Teruel býk vyhodil dvadsaťdeväťročného Víctora Barria do vzduchu, potom ho bodol rohom do hrudníka a prudko ho odhodil. Zhruba o mesiac skôr podľahol mexický toreador El Pana zraneniam, ktoré utrpel pri májovej koride v Ciudad lernu.

Krvavá zábava

Býčie zápasy sú stále populárne v Španielsku, kde sa ročne usporadúva okolo 1 800 zápasov pre šesť miliónov divákov, čo podľa organizátorov každoročne vytvára tržby okolo 3,5 miliardy eur. Avšak záujem domáceho publika o býčie zápasy dlhodobo klesá a veľa vystúpení už zrušili.

História koridy siaha do doby bronzovej, keď napríklad už krétska mládež si merala sily s býkmi. Pre prvých obyvateľov Pyrenejského polostrova bol tento súboj náboženským rituálom, ale Rimania z neho urobili show. Moderná korida má korene v Španielsku v 18. storočí, kedy toreadora z radov šľachty nahradil muž z ľudu, ktorý býkovi už čelil bez koňa. Vtedy sa tiež začali stavať špeciálne arény pre koridu a chovať zvláštne plemená býkov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy