Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Macronovo hnutie jasne vyhralo francúzske parlamentné voľby, Le Pen pohorela
Zdielať na

Macronovo hnutie jasne vyhralo francúzske parlamentné voľby, Le Pen pohorela

Archívna reportáž

PARÍŽ / Vo Francúzsku sa v nedeľu konalo druhé kolo parlamentných volieb, ktoré definitívne rozhodne o rozvrhnutí politických síl na ďalších päť rokov. Prieskumy predpovedajú drvivé víťazstvo centristickému hnutiu Republika v pohybe (REM) nového francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona a jeho spojencov. Predpoklady sa nakoniec potvrdili a Macron jasne zvíťazil. Naopak strana Marine Le Penovej pohorela.

Centristické hnutie Francúzsko v pohybe (REM) prezidenta Emmanuela Macrona jasne vyhralo v druhom kole parlamentných volieb. Podľa odhadov výsledkov, ktoré vykonali francúzske prieskumné agentúry, získa Macron v parlamente absolútnu väčšinu. Ak sa odhady potvrdia, jeho strane pripadne približne 355 kresiel z 577 v Národnom zhromaždení.

Na druhom mieste majú podľa agentúry Ipsos skončiť pravicoví Republikáni so 155 poslancami, tretí socialisti a ich spojenci s 49 zákonodarcami. Radikálna ľavica zastúpená Nepodrobeným Francúzskom a komunistami má dostať asi 30 mandátov, nacionalistická pravica - Národný front - osem kresiel.

V rámci tejto strany sa prvýkrát dostala do parlamentu aj neúspešná kandidátka na prezidenta Marine Le Penová, ktorú vo voľbách porazil práve Emmanuel Macron. Doteraz pôsobila Marine Le Pen ako poslankyňa Európskeho parlamentu. Výsledky nacionalistickej pravice sú hlboko za prvotnými očakávaniami, ktoré priniesol úspešný postup Le Pen do finálového duelu prezidentských volieb v máji. Ďalšie malé strany a nezávislí kandidáti obsadia podľa všetkého desať miest.

Morálka a etika v politike

Bývalý bankár a minister hospodárstva minulej socialistickej vlády Macron chce s pevnou oporou parlamentu vykonať hneď niekoľko reforiem. Najdôležitejšie má byť liberalizácia pracovného práva, ktorá má prispieť k zníženiu viac ako desaťpercentnej nezamestnanosti, ale zároveň k strate istoty pevného zamestnania kvôli ľahšiemu prepúšťaniu.

Macron tiež sľúbil presadiť zákon o morálke a etike v politike, ktorý má odstrániť nešváry v podobe zamestnávania príbuzných v štátnych orgánoch a hromadenie funkcií. Ďalej sa majú trvale posilniť právomoci bezpečnostných zložiek v boji proti terorizmu, čo umožňuje zatiaľ len výnimočný stav vyhlásený po predminulom krvavom masakri v Paríži.

Najsilnejšia strana

Ovládnutím parlamentu sa Macronova strana stane po dlhých rokoch zďaleka najsilnejšou stranou v krajine. Odsunie na okraj doterajších veľkých strán, ktoré zastupujú tradičnú pravicu a ľavicu a tiež radikálne skupiny na oboch koncoch politického spektra, ktorých kandidáti ešte v prezidentských voľbách zhromaždili veľké množstvo hlasov.

Volebné miestnosti budú pre viac ako 47 miliónov registrovaných voličov otvorené do 19:00, vo veľkých mestách do 20:00. Očakáva sa, že volebná účasť nebude ani polovičná ako už v prvom kole pred týždňom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy